Bölcs döntésnek tartjuk, hogy a magyarok biztonsága érdekében délután 3 órakor bezárnak a boltok, és azt követően csak az alapvető árucikkek, a legszükségesebb termékek, élelmiszerek értékesítése miatt üzemel a piac meghatározó része, amely a lakosság alapellátásában nélkülözhetetlen szerepet játszik. Ezzel határozott, nagy lépést tesz a kormány több százezer érintett munkavállaló, illetve az egész lakosság egészségvédelme érdekében – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Bubenkó Csaba arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben bejelentette: az éttermek, kávézók, boltok az élelmiszerüzleteken, patikákon és drogériákon kívül mostantól csak 15 óráig lehetnek nyitva.

A szakszervezeti vezető szerint az új intézkedés egyértelműen enyhíti a hetek óta megfeszült tempóban működő áruházakon lévő nyomást, ahol így jóval kisebb eséllyel kerülnek veszélybe a munkahelyek, mivel jobban be lehet osztani a rendelkezésre álló munkaerőt, és miközben a családanyák otthon maradhatnak a tanulókkal, lesz lehetőségük igény szerinti műszakbeosztást kezdeményezni.

– A köztudottan munkaerőhiányos kereskedelemben kevésbé okoz majd fennakadást, hogy egyébként is sokkal több dolgozóra lenne szükség, hogy ne ürüljenek ki idő előtt a polcok és mindenkinek jusson a nap során a szükséges termékekből. Kiegyensúlyozottabbá válhat a háztartások fogyasztása is, a vásárlóknak ugyanis alkalmazkodniuk kell az egységes korlátozáshoz, ahogy a piacnak is, a kereskedők így még inkább a biztonságos kiszolgálásra koncentrálhatnak

– fogalmazott a KDFSZ elnöke.

Megjegyezte, hogy most a védekezés a legfontosabb mindannyiunk számára, és a járvány megfékezésében – függetlenül attól, hogy a pult melyik oldalán áll – valamennyi állampolgárnak részt kell vennie a meghozott intézkedések szerint. – Mindenkinek társadalmi szolidaritást kell vállalnia a kereskedelemben dolgozók felé is, akik az elmúlt időszakban jellemző élelmiszerfelhalmozást naponta a munkájukkal segítették, éjt nappallá téve rakodták az árut, hogy a családoknak tele legyen a kamrája a visszahúzódás heteiben – fogalmazott, majd úgy folytatta: – Most új szintre léptünk annak érdekében, hogy az ellátási lánc továbbra is megbízhatóan működni tudjon, ehhez félre kell tenni az esetleges ellenérzéseket, ami a megszokott vásárlási szabadság megnyirbálásával járhat, mivel szavai szerint most nem a komfort szempontjai a mérvadók.

Hangsúlyozta: továbbra is mindenki hozzájuthat a lakókörnyezetében a friss élelmiszerekhez, tartós alaptermékekhez, és a mindennapokhoz szükséges árucikkekhez minden nap.

Bubenkó Csaba azt is megjegyezte, hogy a friss döntés nyomán a nyereséges kereskedelmi cégek elvileg biztosítani tudják, hogy ne kerüljenek tömegesen utcára az alkalmazottak, ugyanakkor szerinte érdemes lehet erre kormányzati garanciát is kérni az ágazati szereplőktől a érintettek nyugalma érdekében, ami a védekezés higgadt kezelésében most fontos lakossági szempont. Az érdekképviselő megítélése szerint további intézkedések is szükségesek lehetnek a boltok világában, ezzel kapcsolatban több javaslatot fogalmaznak meg a döntéshozók felé.

Forrás: Magyar Nemzet

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!