A diákok nem, de a tanárok és az igazgatók is bemennek az iskolákba hétfőn. A pedagógusok első dolga az lesz, hogy átbeszéljék hogyan valósul majd meg a digitális oktatás a gyakorlatban. A Pedagógusok Szakszervezete úgy kalkulál, hogy a hét második felében már lesznek elérhető eredmények.

Habár a legtöbb diák örül annak, hogy hétfőtől nincs iskola, Hanna kifejezetten szomorú emiatt: "Sajnálom, hogy nem látom az osztálytársaimat."

A második osztályos kisdiákra anyukája vigyáz majd, miközben az interneten sajátítja el a tananyagot. Ezt úgy tudja megoldani, hogy néhány napra szabadságot vesz ki a munkahelyén.

"Maradok otthon vele pár nap és akkor utána váltunk apuval. Másképpen nem tudjuk megcsinálni." - nyilatkozta híradónknak az édesanya.

Arról viszont fogalmuk sincs, hogy mi lesz ha kifogynak a szabadnapokból. Ugyanis egy munkavállaló a Munka Törvénykönyve szerint csak "különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok" miatt és csak átmenetileg maradhat távol a munkahelyétől, legfeljebb néhány napra. Ilyen egy hozzátartozó balesete vagy váratlan megbetegedése. A most bevezetett digitális oktatás intézményét nem ismerik a jogszabályok.

Az új helyzet komoly fejtörést okoz a tanároknak is. Balatoni József, azaz Jocó bácsi történelem tanár egy XV. kerületi iskolában. Ő már elkezdte a felkészülést.

Messenger csoportokat hoztam létre, ahol tudok video hívásokat indítani és a Krétában tesztelgetjük, hogy milyen mennyiségű anyagot tudnánk feltölteni. Jelenleg ez a kettő biztosan használatba kerül. És ezenkívül már összegyűjtöttünk 30 olyan platformot, ezért nem is akarok egyet kiemelni, mert azt gondolom mindenki más, ami beválhat.

- nyilatkozta az ATV Híradónak Balatoni József.

Közben az Oktatási Hivatal is közzétette módszertani ajánlását. Ebben arra kérik az iskolákat, hogy állítsák össze a következő hetek tantárgyi tematikáját, jelöljék meg a feldolgozandó tananyagokat, valamint tájékoztassák a tanulókat arról, hogyan kommunikálhatnak az egyes pedagógusokkal. Konkrét linkeket is közzétettek.

Pozitívan áll a helyzethez a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki szerint egy pár napos felkészülés után meg tud indulni az online oktatás.

A legtöbb intézményvezető már levélben értesítette a pedagógus kollegákat és hétfőn majdnem biztos, hogy minden intézményben egy olyan értekezletre össze fognak gyűlni a kollegák, ahol meg fogják beszélni a további teendőket. Az biztos, hogy hétfőtől teljes üzemben ez még elképzelhetetlen, hogy elinduljon. De hogy a hét második felére már lesznek elérhető eredmények az biztos.

- fejtette ki Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke híradónknak.

A pedagógusok maguk is megosztják ötleteiket, a Facebookon létrehozott Online Otthonoktatás csoportban már több mint 56 ezren vannak. A színészek pedig a magyartanároknak ajánlották fel, hogy a kötelező olvasmányok felolvasásával segítenek nekik.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!