Az iskolák kiürítéséről döntött a kormány a koronavírus-járvány megelőzése érdekében. Az oktatás viszont nem áll le. Az igazgatóknak bent kell lenniük az intézményekben, a tanároknak pedig vagy otthonról, vagy az iskola eszközeivel, a tantermekből kell közvetíteniük a tananyagot, a hétfőtől életbe lépő digitális munkarend szerint. Az új oktatási módszertan részleteit később hozzák nyilvánosságra, de az oktatási akciócsoportot vezető államtitkár szerint, ahol erre nincs lehetőség, ott telefonon és levélben is megoldható a tananyag leadása – írja a ATV.

Az egyetemek bezárása után pénteken a közoktatási intézmények felfüggesztéséről is döntött a kormány. A tanítás viszont folytatódik. Hétfőtől tantermen kívüli, digitális munkarend lép életbe.

Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, nem mehetnek be az iskolába. Az igazgatónak be kell mennie az iskolába és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást, de digitális eszközökkel, aki tudja otthonról, ha nincsenek eszközei akkor az iskola digitális eszközeit veheti majd igénybe ezért akinek be kell mennie az bemehet.

- jelentette be korábban Orbán Viktor.

A pedagógusok szakszervezet üdvözli a döntést, azt viszont biztosra veszik, hogy a távoktatás nem minden iskolában lesz hatékony: "A technikai ellátottság valószínűleg az intézmények nagy részében megvan, a kérdés az, hogy ez az elöregedő pedagógus társadalom hogyan tudja ezt használni és a kérdés az, hogy a diákok, akik ugye most otthon kénytelenek felkészülni, na ott megvan-e minden technikai felszereltség és minden háttér."

Ebben a nyíradonyi családban például a tv és ez a régebbi típusú mobiltelefon jelenti a legmodernebb eszközöket, a térségben működő civil szervezet szerint ráadásul a gyerekek a napi egyszeri ingyenes étkezéstől is elesnek, ha bezárják az iskolát: "Meg kell hosszabbítani akár a nyári szünet rovására a kirándulások rovására és így bepótolható az oktatás, de az interaktív oktatás feltételei nem adottak a hátrányos térségekben."

Az egyik országos szülői közösség arra számít, hogy hamarosan az óvodákat és a bölcsődéket is bezárják a járvány miatt, ami egészen új helyzetbe hozhatja a családokat.

A járvány idejére felállított oktatási akciócsoport azt javasolja, hogy a szomszédok összefogva, egymást váltva próbálják megoldani a gyerekek felügyeletét.

Ahol ez nem megoldható, hiszen a szülő bármilyen módon ezt nem tudja megoldani, az iskolákban biztosítunk egyébként gyermekfelügyeletet, ugyancsak kis csoportokban, csak indokolt esetben. Ezt a tankerületi központok és a szakképzési centrumok szervezik.

- jelentették be az opertaív törzs korábbi sajtótájékoztatóján.

Bár jelenleg úgy tűnik, az idei tanév távoktatásban folytatódik tovább, a kormány arra számít, hogy a májusi érettségi vizsgákat már a szokott rendben lehet megtartani.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!