Szombat délután jelentek meg a Magyar Közlönyben azok a Kásler Miklós által szignózott rendelkezések, amelyek a március 11-én a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére módosítanak egyes, az egészségügy működésével kapcsolatos szabályokat – írja a 24.hu.

A veszélyhelyzet időtartama alatt:

  • elhalasztják a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatokat;
  • az alapellátó fogorvosok csak a sürgősségi eseteket látják el;
  • nem kell kéthetente igazolást kérni az orvostól a keresőképtelenségről;
  • a gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított receptek érvényesek maradnak, a vészhelyzet megszűnését követően pedig még 90 napig érvényesek lesznek;
  • a stabil állapotú krónikus betegek e-receptjeiket távkonzultációval is megkaphatják, kezelőorvosuktól távtanácsadást kérhetnek;
  • az egészségügyi dolgozók esetében felfüggesztik a 2012 végén hozott, a közszférába nyugdíjpolitikai elveiről szóló rendelkezést, tehát azok, akik a veszélyhelyzet időtartama alatt érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt, külön engedély nélkül is státuszukban maradhatnak, a nyugdíjazott szakemberek pedig visszatérhetnek.

2021. december 31-éig az egészségügyi szakdolgozók, az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők továbbképzése távoktatásban is megvalósítható.

A módosítások az egészségügy tehermentesítésének irányába mutatnak. A veszélyhelyzet kihirdetését követő napon derült ki, hogy az egészségügyi dolgozók csak miniszteri engedéllyel hagyhatják el az országot. Ahogyan  beszámoltunk róla, a kórházakban sorra halasztják el a műtéteket, a Népszava információi szerint pedig a kihirdetett országos veszélyhelyzetre hivatkozva csak a sürgősségi műtétekhez biztosítja vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat a kórházaknak.

Magyarországon jelenleg 30 új koronavírussal fertőzött van, több mint ezer tesztet végeztek el. A koronavírus a légutakat támadja meg, tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy más légúti fertőzés tüneteihez.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ