Péntektől nem lehet jegyet venni a buszsofőröknél, bezárnak a könyvtárak is, a főváros várja a kormánytól a pandémiás protokoll-tervet – írja a Népszava.

Budapest megmutatta legjobb szolidáris arcát ezekben a vészterhes időkben – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester csütörtöki koronavírusjárvány-ügyi tájékoztatóján. A városvezető szerint a fővárosi önkormányzat valamennyi cégénél fegyelmezetten végzik a munkájukat. A főváros három elv alapján szervezi a védekezést. Egyrészt maximálisan együttműködik a kormányzattal, bár úgy érzik, hogy a politika inkább csak követi az eseményeket és a meghozott intézkedések várhatóan nem fogják kiállni az idő próbáját. Fontosnak tartják a transzparenciát, mert most mindenki megalapozott tájékoztatást szeretne, de a városvezetés sem kap meg minden fontosnak tartott információt.

A főváros nem haladja túl a kormány által kialakított kereteket, de maximálisan kihasználja azt.

Éppen ezért a korábbi intézkedések mellett holnaptól nem lehet jegyet venni a buszokon a sofőröktől, ami részben a dolgozók védelmét szolgálja, részben az esetleges torlódás kialakulását kívánják ezzel megakadályozni. Ezért függesztették fel az első ajtós felszállásra vonatkozó előírásokat is.

Arra kérik a kormányt, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a cégek rugalmasabb munkakezdéssel foglalkoztassák munkavállalóikat, amivel csökkenthető lenne a reggeli zsúfoltság.

A fővárosi cégeket mindenesetre már felkérték, hogy tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést, ahol ez nem lehetséges, ott pedig alakítsák át, húzzák szét időben a munkakezdést. Az utasszámot folyamatosan ellenőrzik, de egyelőre nem tervezik a metró vagy a HÉV-ek leállítását.

A szélesebb körű tájékoztatást szolgálja az is, hogy péntektől a közlekedési információs táblákon nem csupán a járatokról szóló információkat osztják meg az utazóközönséggel, hanem a védekezéssel kapcsolatos híreket is.

A kormánytól ugyanakkor várják a pandémiás protokolltervet, hiszen Budapesten nem csupán a BKV és szerződéses partnerei vesznek részt a közösségi közlekedésben, hanem a MÁV és a Volánbusz is, bár folyamatosan egyeztetnek a cégekkel. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tanulmányozza más nagyvárosok járványügyi eljárásrendjét.
A főváros nem keres kiskapukat, így a színházak és a mozik zárva tartására vonatkozó kormányintézkedést a lehető legszigorúbban értelmezik. Bezárnak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárai és a fővárosi fenntartású múzeumok is.

A budapesti fürdők egyelőre tovább üzemelnek, de erre vonatkozóan is iránymutatást várnak az Országos Operatív Törzstől. A Belügyminisztérium mai tájékoztatóján egyébként az hangzott el, hogy az önkormányzatoknak egyelőre nincs különösebb teendőjük a védekezéssel kapcsolatban – ismertette a mai egyeztetés eredményét Tüttő Kata, a Fővárosi Operatív Törzs vezetője, aki szintén egy kicsivel szélesebb körű tájékoztatást szeretne kapni az országos törzstől a pánik megelőzésére.

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes egyúttal közölte: a főváros mindegyik cége rendelkezik pandémiás és üzletfolyamatossági tervvel, a fővárosi önkormányzat mindent el fog követni annak érdekében, hogy biztosítsák a közszolgáltatásokat. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!