„Szolidáris lakhatással” próbál segíteni Hallgatói Szakszervezet azokon, akiknek napokon belül el kell hagyniuk kollégiumi szobájukat, de hazaköltözni ilyen gyorsan nem tudnak – írja a Népszava.

A kormány szerdai döntése nyomán nemcsak az egyetemeken rendeltek el intézménylátogatási-tilalmat az új koronavírus terjedésének megelőzése miatt, hanem 

a kollégiumban lakó egyetemi hallgatóknak is haza kell költözniük, legkésőbb március 16-áig, vagyis jövő hét hétfőig. Az intézkedés több tízezer tanulót érinthet.

Ez alól csak a külföldi hallgatók jelentenek kivételt. A magyarországi egyetemisták legfeljebb csak méltányossági engedéllyel maradhatnak, ha máshogy nem tudják megoldani lakhatásukat. A Hallgatói Szakszervezet lapunk megkeresésére közölte: a kollégiumok pánikszerű, szervezetlen kiürítése azért is problémás, mert az ágyakat jellemzően szociális alapon, az úgynevezett szociális pontrendszer alapján osztják. Ez lehet a méltányossági eljárás alapja is, de erről egyelőre nem tudnak biztosat mondani. „Ha így lesz, az eljárás magánéleti és munkával kapcsolatos szempontokat nem nagyon fog figyelembe venni. Reméljük, találnak jobb, empatikusabb megoldást” – írták. 

A szakszervezet tájékoztatása szerint A 2017-2018-as tanévben a felsőoktatásban tanulók közül 38.846-an (az egyetemeken tanulók mintegy negyede) laktak kollégiumban, a számok idén is hasonlóan alakultak. Jelentős részük külföldi hallgató, akiknek száma évek óta emelkedik: tavaly körülbelül 33 ezren rendelkeztek aktív hallgatói státusszal. Arról, hogy közülük pontosan mennyien kollégisták, nincs pontos adat, de a szakszervezet szerint arányuk lényegesen magasabb lehet, mint a magyar hallgatók esetében. Csak a Stipendium Hungaricum program keretében 10 ezren érkeztek, nagy részük állami kollégiumokban lakik. 

A Hallgatói Szakszervezet így „Szolidáris lakhatás” kampányt indított, amellyel azokon a hallgatótársaikon szeretnének segíteni, akiket villámcsapásként ért az azonnali kiköltözésre való felszólítás, és nem tudják megoldani, hogy elhagyják a várost, amelyben tanulnak, élnek. Számukra alternatív lakhatást próbálnak biztosítani. „Ez a fenntartó, fenntartók dolga lenne, de kötelességünk szolidarítani.”

Bárki felajánlhat ágyat, szobát, kanapét, és mi összekötjük az érintett hallgatókkal. A mai nap folyamán már többeknek sikerült így szálláshoz jutniuk, de a megkeresések folyamatosan mind a felajánlók, mind a segítséget kérők oldaláról”

– közölték. A szervezet Facebook-oldalán már egy térképen is nyomon ehet követni az elérhető szállásokat.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ