Az egyetemek bezárnak, rengeteg rendezvény, színházi előadás, koncert marad el – írja a Népszava.

Szerda éjjel jelent meg és ma hatályba is lépett a Magyar Közlönyben a Gulyás Gergely által bejelentett vészhelyzet részleteit szabályozó kormányrendelet. A rendelet "a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket" tartalmazza.  A rendeletben nagy meglepetések nincsenek a Gulyás Gergely által elmondottakhoz képest, azok részletezi és a pontos szabályokat közli. A lényeg:

  • Visszaállítják a határellenőrzést a szlovén és az osztrák határon.
  • Kínából, Olaszországból, Iránból és Koreából vonat, busz, hajó vagy repülő nem jöhet Magyarországre, ahogy a felsorolt országokból érkező nem magyar állampolgárok sem, a magyarokra 2 hetes karantén vár. Akinél fennáll a fertőzöttség gyanúja, egészségügyi intézményben, akinél pedig nem, annak otthon kell eltöltenie a két hetet.
  • Az egyetemek látogatása tilos csütörtöktől, azaz bezárnak a felsőoktatási intézméynek.
  • A közoktatási intézményekben - általános és középiskolákban, óvodákban - rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el "az összehangolt védekezés érdekében". Ez azt jelenti, hogy csak a kormány vagy az illetékes miniszter dönthet zárásról.
  • Zárt helyen 100, nem zárt helyen pedig 500 főnél több ember részvételével rendezvény tartása tilos, a korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.
  • A Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik.
  • Tilos minden külföldre irányuló iskolai kirándulás, a már lefoglalt, külföldre kirándulást le kell mondani.
  • Az egészségügyi dolgozók, katonák, rendőrök, rendvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők csak az illetéke miniszter külön engedélyével hagyhatják el Magyarországot.

A vészhelyzet március 26-ig érvényes, addig kell majd döntenie az Országgyűlésnek, hogy felhatalmazást ad-e a kormánynak a továbbiakban is.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ