A miniszterelnök azt kérte a minisztereitől, hogy csak nagyon indokolt esetben adjanak ilyen engedélyeket – írja az mfor.hu.

Megjelent az újabb kormányrendelet, melyben a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet részletszabályait rögzíti a kormány. A már ismert intézkedéseken - a rendezvények betiltása, a határellenőrzés visszaállítása az osztrák és szlovén határon, a beutazási tilalom érvényesítése az Olaszországból Kínából, Koreai Köztársaságból, Iránból érkező nem magyar állampolgárokra vonatkozóan - túl eddig nem ismertetettek is szerepelnek a Magyar Közlönyben.

 Így a mai naptól már csak miniszteri engedéllyel hagyhatják el az országot az ágazati törvények alá tartozó egészségügyi dolgozók, honvédek, rendészeti alkalmazottak, NAV-alkalmazottak valamint a kormánytisztviselők. Ők Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszer külön engedélyével hagyhatják el.

A rendelet értelmében a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kormányiroda esetében külföldi kiküldetés elrendelésére a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével kerülhet sor.

Ezzel kapcsolatban a tegnapi rendkívüli Kormányinfón azt mondta lapunk kérdésére Gulyás Gergely miniszter, hogy úgy látják, a következő hónapokban rendkívül visszafogottan fog működni az európai diplomácia. Az utazásról a minisztereknek egyedileg kell döntést hozniuk, ettől lefelé - államtitkárok, kormánytisztviselők - csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a tegnapi kormányülések Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter jelezte, hogy az egészségügy miniszterek tanácskozására kerülne sor (Gulyás Gergely szerint a belügyminiszterek esetében is hasonló találkozó lehet kilátásban), és Magyarország érdeke, hogy ezeken a tanácskozásokon "ott legyünk, hiszen itt a közös védekezés lehetőségeiről van szó".

Mindehhez hozzátette érdeklődésünkre, hogy a miniszterelnök azt kérte a miniszterektől, hogy csak nagyon indokolt esetben adjanak ilyen engedélyeket.

Forrás: mfor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!