Nem tagadhatják meg a munkavégzést a munkavállalóktól a foglalkoztatók a koronavírus-járvány miatt elrendelt országos veszélyhelyzetre hivatkozva. Ez mindaddig önhatalmú lépésnek tekinthető, amíg nincs olyan konkrét közegészségügyi, szakhatósági intézkedés, feltárt kockázat, amely már elháríthatatlan külső oknak minősülne, és mentesítené a munkaadót foglalkoztatási kötelezettsége alól. Ha ez mégis bekövetkezik, a munkavállaló táppénzre lehet jogosult – olvasható a Magyar Nemzetben.

– Nem korlátozza teljes körűen a színházak és a mozik működését a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett, a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében kihirdetett országos veszélyhelyzet azon pontja, amely megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri és ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Így az intézményeknek eleget kell tenniük foglalkoztatási kötelezettségüknek. Ha pedig ezt nem teszik meg, az állásidőnek minősül és a munkavállalók részére alapbért kell fizetniük – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke kifejtette: ha el is maradnak a tervezett előadások, filmvetítések, a színészek próbálhatnak, a díszlettervezők, vagy az adminisztráción dolgozók foglalkoztatása továbbra is kötelező.

Az elnök azt hangsúlyozta, nagyon indokolt esetben jelenthető csak ki a Munka törvénykönyvében szereplő elháríthatatlan külső ok, amelynek fennállásakor önhibáján kívül nem tud eleget tenni foglalkoztatási kötelezettségének a munkáltató. Amennyiben a munkaadó kockázatot lát, de nincs arról szakhatósági álláspont, akkor otthoni munkavégzést rendelhet el, vagy fizetett szabadságra küldheti a dolgozókat, ám így sem mentesül a bérfizetési kötelezettség alól.

– Ha az adott munkáltató nem szó szerint vett elháríthatatlan külső kényszerből, például állami, közegészségügyi intézkedés miatt, hanem akár megelőző jelleggel, saját döntése alapján függeszti fel a munkavégzést, akkor az állásidő szabályai szerint alapbért kell fizetnie a munkavállalóknak – hangsúlyozta megkeresésünkre Szabó Imre Szilárd. A Munkástanácsok Országos Szövetségének munkajogásza kifejtette, konkrét kockázat nélkül nem hivatkozhat arra egy adott munkáltató, hogy elháríthatatlan külső okból szünetelteti a munkavégzést, s így nem fizet alapbért, mivel más, hasonlóprofilú munkáltatók is képesek leállás nélkül, biztonságosan működni.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!