Közös meetupot tartott a Mommy Works és a Green Fox Academy, hogy a kisgyermekes anyukák munkaerőpiacra visszatérés esélyeiről beszélgessenek. Az adminisztratív terhek fontos gátjai a munkahelyre visszatérő anyukák reintegrációjának, pedig a végeredmény mindenkinek kedvező lenne – írja a Forbes.

Az Eurostat adatai szerint ma Magyarországon az állások mindössze 5 százaléka részmunkaidős, miközben a munka-magánélet egyensúlya egyre fontosabb nemcsak az anyukák, de az új generációk számára is. Ez az információ a Mommy Works és a Green Fox közös meetupján hangzott el, ahol ezzel összefüggésben szóba került a munkaerőpiac felgyorsult átalakulása is. Patai Krisztina, a Future Talents, valamint a Mommy Works Hungary alapítója a három legfontosabb trendként a digitalizációt, a szabadúszó életforma terjedését, valamint a jó pozíciókért folytatott versenyt látja: hiába van óriási hiány IT szakemberekből, a jó pozíciókért továbbra is nagy a verseny a jelöltek között. A karrier spagetti jelenségére is felhívta a figyelmet: „Az exponenciális karrierutak véget értek, sokkal jellemzőbb, hogy a munkakörök átalakulása miatt 8-10 évente át kell képeznünk magunkat.”

A munkaerőpiacra visszatérő anyukák esetében a megváltozott élethelyzet miatt is gyakori a karrierváltás, hiszen sokan nem tudnak vagy nem akarnak 8 órában visszatérni korábbi állásukba.

A meetupon beszélt Hegedűs László, a BlackRock HR vezetője is; szerinte egy vállalatnál a gyermekvállalás kezelésének folyamata három fontos fázisból áll. Az első a gyes, illetve gyed időszakának előkészítése, ilyenkor a vállalat feladata, hogy minden információt az anyuka rendelkezésére bocsásson. A következő fázis, amikor valaki már otthon van, ilyenkor a folyamatos kapcsolattartáson van a hangsúly. A harmadik lépés, amikor valaki eldönti, hogy szeretne visszatérni a vállalathoz, a HR feladata ilyenkor az, hogy végigvezesse őt az egész folyamaton.

Tapasztalataik szerint a munkavállalók oldaláról is rugalmasságot igényel a visszaillesztési folyamat. Elsősorban adminisztratív szempontból bonyodalmas egy atipikus pozíció kialakítása, ami miatt elhúzódhat a visszatérő anyukák csapatba illesztése.

A nagyobb cégek a kötelező minimumon túl több flexibilis lehetőséget kínálnak a visszatérő anyukáknak, míg a kisebb cégek sok esetben épp az adminisztratív terhek miatt nem szívesen alkalmazzák a részmunkaidős megoldást.

Forrás: Forbes

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!