Rengeteg munkahely küldi haza az alkalmazottait otthoni munkavégzésre, vagy ha erre nincs lehetőség, fizetett szabadságra. A gyanús esetek száma megsokszorozódott az elmúlt napokban, ahogy az első pár beteg is megjelent az országban - hangzott el a hétfő esti Tényekben.

Egy egri szállodában folyamatosan fertőtlenítenek, emellett a dolgozók rendszeresen használnak kézfertőtlenítőt is. A hotelben eddig senkinél sem diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, azonban ha valamelyik alkalmazott gyanús tüneteket produkál, kötelezően otthon kell maradnia.

Egy esetünk volt, amikor egy influenzás megbetegedés volt. Betelefonált az alkalmazottunk és elmondta a tüneteit. És mi kértük, hogy maradjon otthon, ne jöjjön be a munkahelyére és a háziorvosával konzultálva tegye meg a szükséges lépéseket. Hál'Istennek csak egy enyhébb lefolyású influenzáról volt szó

 - tette hozzá a szállodavezető.

A Tényeknek Pálvölgyi Tamás ügyvéd azt nyilatkozta, hogy ha valaki megfertőződik a járvánnyal és karanténba kerül, akkor a munkáltató nem köteles fizetni neki.

Erre az esetre munkabér nem jár, viszont attól függően hogy hol van ez a karantén, megilletheti a munkavállalót a betegség időtartamára és a karantén időtartamára, - hogy ha ez orvosilag is igazolt - a táppénz.

Ha valamelyik fél tudatában van, ám nem jelzi, hogy koronavírussal fertőzött és megfertőz másokat, a munkavállaló és a munkáltató is tartozhat egymásnak kártérítési felelősséggel. Az ellen pedig, aki nem vonul karanténba, akár büntetőeljárás is indulhat.

Forrás: blikk.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!