Máshogy adóznak jövőre a cafeteriaelemek. Januártól 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó. Hiába a kisebb a kulcs, mélyponton van a béren kívüli juttatást adó cégek száma – írja az Origo.

Magyarországon kétféle ember van, aki kap cafeteriát és, aki nem. Akiknél nincs cafeteria, irigykednek, mert a Szép kártyás kollegák wellnessezni járnak, húsvétkor meg az ősszel. A cafeteriások meg azon nyafognak, hogy bennragadt egy csomó pénzük,  mert nem volt idejük elmenni pihenni.

2015-ben 910 millió forint nem kellett senkinek. Az el nem költött Szép kártya pénzeket elküldik a munkáltatóknak, volt olyan multi, ahová több mint 4 millió forint érkezett vissza. 

A K&H Bank azok közé a munkáltatók közé tartozik, amelyik ad béren kívüli juttatást a dolgozóinak. A munkavállalók 17 cafeteriaelem közül választhatnak. Németh Balázst, a K&H Bank Stratégiai és HR-igazgatója az Origónak azt mondta, dolgozóik élethelyzetük, koruk, és más egyéni megfontolások szerint választatnak a juttatások közül. 2015-ben a Szép kártya, a lakáscélú támogatás és a nyugdíjpénztári hozzájárulás volt a legkedveltebb elem.

A dolgozók elégedettek a választási lehetőséggel, ami fokozza az cég iránti elkötelezettségüket is, de az utóbbi években egységesen nem emeltük a cafeteriakeret összegét" - mondta Németh Balázs. Az egyéni keretösszegeket az alapbérek alapján határozzák meg, így több cafeteriát csak akkor kaphat egy dolgozó, ha a bére 2014. december 31. és 2015. december 31. között változott. 

Az szja miatt változik az elemek adózása

Januártól  a mostani 16 százalékról 15 százalékra csökken az szja. Így 2016-tól a fő változás az lesz, hogy a cafeteriánál is csökken a közteher.

A juttatás értékének 1,19 szeresére fizetünk most 16 százalék személyi jövedelemadót, és 14 vagy 27 százalék ehót. A béren kívüli juttatásoknál a teljes közteher 35,7 százalék helyett 34,51 százalék lesz, illetve az egyes meghatározott juttatások esetén 51,17 százalék helyett 49,98 százalék járulékteherrel kell számolni – mondta Fata László cafeteria-szakértő az Origónak.

Forrás: Origo