Miközben elvándorló orvosokról és az egyes ágazatokban tapasztalt munkaerőhiányról egyre gyakrabban lehet olvasni, az elmúlt 4 év legtöbb betöltetlen állását hozta a második negyedév hazánkban – írja az mfor.hu.

Az elmúlt több mint 4 évben egyszer nem volt még annyira sok üres, betöltetlen állás Magyarországon, mint az idei második negyedévben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Nemzetgazdasági szinten 43 742 pozíció volt szabadon, ennek 65 százaléka volt a versenyszférában, vagyis 28 487, ami szintén rekordot jelent. Ez nem mondható el azonban a közszféráról, a második negyedéves 13 323 üres állásnál ugyanis ötször is volt több 2011-ig visszamenőleg.

Az ágazati adatok szerint fokozódó munkaerőhiány alakulhat ki a feldolgozóiparban, ahol az üres álláshelyek száma egy év alatt közel 3000-rel ugrott meg és történelmi - legalábbis 2010-ig visszamenőleg - csúcson van. A hazánkban fellelhető üres állásoknak egyébként harmada a feldolgozóiparhoz kapcsolódik, a második legtöbb üres állás az egészségügy területén van, több mint 5600, míg a harmadik legtöbb embert hiányoló ágazat a közigazgatás és védelem, ahol kicsivel több mint 4000 a betöltetlen pozíciók száma. A vasárnapi boltzár miatt sokszor szóba került kereskedelem területén 3255 betöltetlen állást regisztrált a KSH, aminél több egyszer nem volt 2010-ig visszamenőleg.

Komoly munkaerőpiaci problémákra világít rá az a tény - más-más formában -, hogy míg 13 ezer betöltetlen állás van a feldolgozóiparban, addig a szektorban dolgozó munkanélküliek száma közel 40 ezerre tehető. Vagyis nem a munkaerő számával, sokkal inkább annak minőségével van a probléma, tehát hiába keresnek jó henteseket, ha csak árufeltöltő vagy pénztáros pozíciónak megfelelő szaktudású ember van a piacon.

Teljesen más gondok merülnek fel a humán, egészségügy területén, ahol 5605 betöltetlen állás volt a második negyedévben (a második legtöbb), ellenben korábban az ágazatban dolgozó munkanélküli mindössze 7100. Itt tehát már a piac túllépett a minőségbeli problémákon, konkrétan a rendelkezésre álló munkaerő mennyisége is kritikus helyzetbe hozza az ágazat munkaerőpiacát. A többi ágazatban sem sokkal jobb azonban a helyzet, hiszen jellemzően 3-szor, 4-szer több munkanélküli van, mint ahány üres álláshely, vagyis a kereslet és a kínálat nem igazán talál egymásra.

Az összesített adatok alapján a probléma 2014 első negyedévében kezdett el kialakulni. Ekkor hazánkban lévő betöltetlen pozíciók száma hirtelen majdnem 10 ezerrel ugrott meg 38 118-ra, amivel párhuzamosan a munkanélküliek száma folytatta az egy évvel korábban elkezdett csökkenő trendet. Azóta pedig csak egyre nagyobbra nyílik az olló a munkanélküliek száma és a betöltetlen állások között.

Forrás: mfor.hu