Indokolatlannak ítéli a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) a budapesti közgyűjtemények elköltöztetését abban a közös nyilatkozatban, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeum lehetséges Debrecenbe költöztetése kapcsán adott ki a két szervezet.

A szakma véleménye tehát egyértelmű, a KKDSZ és az ADF nyilatkozatát az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

  1. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy közgyűjtemények elhelyezése, költöztetése államtitoknak minősüljön. Az adófizető állampolgárok által fenntartott intézményekkel kapcsolatos döntések legyenek nyilvánosak, előzetesen egyeztetve a szakmai képviseletekkel.
  2. Jelenleg három – nemzetközi jelentőségű – országos múzeum gyűjteménye ideiglenes raktárakban vagy becsomagolás alatt áll. A műtárgyakat sem a szűkebb szakmai, sem a szélesebb érdeklődő közönség nem láthatja évekig. Az érintett közgyűjteményi épületek kialakítása és a műtárgyak hozzáférhetővé tétele élvezzen elsőbbséget az állami nagyberuházások között.
  3. Ne kerüljön sor újabb közgyűjtemények költöztetésére (különösen nem átmeneti helyre), meggátolva ezzel hosszú éveken át a kiállítások látogathatóságát és a szakanyagok kutathatóságát is.
  4. Támogatjuk a Budapesten kívül rendezett jelentős kiállítások megvalósítását, új múzeumok és múzeumi hálózatok létrehozását. Ezek a regionális fejlesztések önállóan is megvalósíthatók, indokolatlan a neves elődeink által a fővárosban alapított közgyűjtemények elköltöztetése.

Forrás: hirklikk.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!