Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek - írja a Fidelio.


Az utóbbi években főleg a Liget-projekthez kapcsolódóan több múzeum gyűjteménye is új helyre költözött átmeneti jelleggel vagy tartósan. A Szépművészeti Múzeum felújítása már befejeződött, a kiállított műtárgyak egy része azonban koncepcióváltás eredményeképpen helyet cserél majd a Hősök terén álló helyszín és a várbeli társintézménye, a Nemzeti Galéria között. Vagyis itt is jelentős műtárgy-mozgásokra lehet számítani.

A Liget-projekt kapcsán a háttérben kötélhúzás zajlik a fővárosi önkormányzat és a kormány között, ahogy azt Baán László a Szépművészeti idei kiállításai kapcsán tartott sajtótájékoztatón felvillantotta.

A Néprajzi Múzeum igyekezett a dolog jó oldalát nézni, a pakolást felhasználták egy alaposabb leltárazásra, és digitalizálták is a gyűjteményt. Ők és a dobozokban álló állományuk egyelőre a szintén a Liget-projektbe tartozó új épületük folyamatosan tolódó elkészültét várják.

Az Iparművészeti Múzeum épp a múlt héten helyezte biztonságba a Lechner tervezte épületük beépített műtárgyait is, hogy aztán átadják a terepet a munkásoknak és megkezdődjön a többéves várakozás a visszaköltözésre. Ők talán egy kicsit jobb helyzetben vannak, műtárgyaik egy része a Várkert Bazár kiállításán, illetve a nemrég ismét megnyitott Ráth György Villában látható, de mint kiderült, jutott belőlük a Karmelita-kolostorba, a miniszterelnökségre is.

A folyamatban lévő ügyek mellett két intézmény is van, amelyek felett évek óta Damoklész kardjaként lebeg a költözés: az Országos Széchenyi Könyvtár és a Természettudományi Múzeum. Előbbi egyelőre talán elkerülte a Kilián-laktanyába zsuppolást, de a korábbi igazgató arra engedett következtetni, hogy a várbeli ingatlan túlságosan szem előtt van az éppen átépülő környéken. Egyelőre úgy tűnik a nemzeti könyvtár kapott öt év haladékot. Az intézmény egyébként az épület problematikája mellett az igazgatókéval is küzd. A Tüske László helyére kinevezett Hammerstein Judit ismét csak ideiglenesnek bizonyult. Utódjáról még nem született döntés, csak a pályázat zajlik.

A legbizonytalanabb jelenleg a Természettudományi Múzeum helyzete, akiket Debrecenbe szeretnének költöztetni. Az első tervek szerint az év végére már ki kellene üríteniük a jelenlegi épületet, hogy tíz éven belül egy jelen pillanatban még fel sem épült épületben találjanak otthonra. A dolgozók jelentős része jelezte, hogy ebben az esetben nem tud a közgyűjteménynél maradni, hiszen családja, egzisztenciája a fővároshoz köti. Azóta többen felemelték a szavukat a Természettudományi vidékre költözése ellen, amelyet legutóbbi sajtóhírek szerint elnapoltak.

Mindezek ismeretében nem véletlen, hogy A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) közleményt adott ki a kétségeiről.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel 2020. február 19-én tartott kerekasztal-beszélgetésén megfogalmazott közös nyilatkozat:

1. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy közgyűjtemények elhelyezése, költöztetése államtitoknak minősüljön.

Az adófizető állampolgárok által fenntartott intézményekkel kapcsolatos döntések legyenek nyilvánosak, előzetesen egyeztetve a szakmai képviseletekkel.

2. Jelenleg három - nemzetközi jelentőségű - országos múzeum gyűjteménye ideiglenes raktárakban vagy becsomagolás alatt áll.

A műtárgyakat sem a szűkebb szakmai, sem a szélesebb érdeklődő közönség nem láthatja évekig.

Az érintett közgyűjteményi épületek kialakítása és a műtárgyak hozzáférhetővé tétele élvezzen elsőbbséget az állami nagyberuházások között.

3. Ne kerüljön sor újabb közgyűjtemények költöztetésére (különösen nem átmeneti helyre) meggátolva ezzel hosszú éveken át a kiállítások látogathatóságát és a szakanyagok kutathatóságát is.

4. Támogatjuk a Budapesten kívül rendezett jelentős kiállítások megvalósítását, új múzeumok és múzeumi hálózatok létrehozását. Ezek a regionális fejlesztések önállóan is megvalósíthatók,

indokolatlan a neves elődeink által a fővárosban alapított közgyűjtemények elköltöztetése.

Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

Forrás: Fidelio