Tavaly megugrott a szén-monoxid-mérgezéses halálesetek és sérülések száma. Ezt a kéményszakszervezet a kötelező ellenőrzések ritkításának tudja be, katasztrófavédelem szerint a jelzőberendezések terjedésével nő a bejelentések száma – írja a Népszava.

 Tavaly 50 százalékkal nőtt a szén-monoxid-mérgezésben elhunytak és közel harmadával a sérültek száma

- derül ki a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által a Népszava rendelkezésére bocsátott 2019-es értékek elemzéséből. Eszerint tavaly 15-en hunytak el és 375-en sérültek meg a főként fűtés kapcsán képződő, alattomos méregtől. A nyolc évre visszatekintő adatsor szerint ennél csak 2016-ban haltak meg többen. A sérültek száma a 2018-as, erőteljes csökkenés után újfent emelkedésnek indult.

A (sérüléssel nem feltétlenül járó) esetek száma a több év alatti, szinte töretlen emelkedés után, minden korábbi rekordot megdöntve 684-en tetőzött, a halállal járó események száma eggyel tízre nőtt. Ezt az elhunytak számával összevetve arra juthatunk, hogy nőtt az egyszerre több halálos áldozatot követelő esetek száma. A főigazgatóság külön kimutatást vezet a szén-monoxid-érzékelők arányáról is, ami folyamatos és örvendetes bővülést mutat. Eszerint, míg 2012-ben csak a bejelentések kevesebb mint ötödében találtak a helyszínen ilyen berendezést, addig az arány ma már 80 százalék.

A halálos mérgezéses eseteknél nem csupán az elhunytak száma, hanem ama helyszínek száma is irányadó, ahol haláleset történt - fogalmazott az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az OKF szóvivője. Egy helyiségben többen is szenvedhetnek mérgezést egyetlen fűtőeszköz vagy vízmelegítő miatt, attól függően, hogy hányan tartózkodnak az adott szobában. Felsorolása alapján arra juthatunk, hogy az ilyen esetek száma évi tíz körül mozog. A többes halálesetek számának megugrását nem indokolta. A szóvivő az egyre több sérültet egyértelműen a szén-monoxid-érzékelők elterjedésével indokolta. Ha valahol megszólal a műszer és az ott élők akár csak enyhe fejfájásra is panaszkodnak, a tűzoltókkal együtt a mentőszolgálat is kiszáll.

Kimutatásaikban nem tesznek különbséget súlyos és könnyű mérgezések között.

A növekedés elsősorban utóbbi körbe sorolható, amelyek érzékelő nélkül akár súlyosabb kimenetelűek is lehettek volna. 2019. januárjában egy budapesti irodaházban egyetlen nyílt égésterű eszköz miatt 50 ember lett rosszul - indokolta a kiugrást Mukics Dániel. A szóvivő a riasztások számának szaporodását is az érzékelők terjedésének tudja be. Az ilyennel felszerelt lakásokban nem történt haláleset vagy komolyabb sérülés: ekkor csak néhányan szenvedtek enyhébb fokú mérgezést - fejtette ki. Arra a kérdésünkre, hogy a kedvezőtlen folyamatok megfékezésére tart-e szükségesnek jogszabályváltoztatást, annyiban reagált, hogy a helyzet megoldásának kulcsa "nem csupán a szabályozásban", de az emberek magatartásában is rejlik. A legfontosabb annak tudatosítása, hogy ahol valamilyen nyílt lánggal működő eszköz üzemel, kifejlődhet a mérgező gáz.

Amint nincs megfelelő mennyiségű levegő, életveszélyes helyzet alakulhat ki.

Egy PB-ről üzemeltetett sziesztakályha például nem igényel semmilyen engedélyt, mégis okozhat mérgezést - tette hozzá. Olyan esetet is felidézett, amikor egy jól szigetelt szobában, zárt ajtók mögött többen vízipipáztak, és emiatt fejlődött szén-monoxid. Az érzékelő mindazonáltal csupán jelzi a gáz jelenlétét, a problémát nem oldja meg - jegyezte meg Mukics Dániel. A nyílt égésterű fűtőeszközeinket - mint a kandalló, cserépkályha, vegyes tüzelésű vagy gázkazán, kombicirkó, fali vízmelegítő -, rendszeresen karban kell tartani és gondoskodnunk kell az elegendő mennyiségű levegő utánpótlásáról - szögezte le. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a katasztrófavédelem, az általa létrehozott Országos Tűzmegelőzési Bizottság és annak területi megfelelői tavaly 2471 eseményen ismertették a veszélyeket és a megelőzés módozatait. Élesen másként látja a helyzetet Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke.

Az elhunytak és a sérültek számának emelkedését egyértelműen az ellenőrzéseket ritkító 2016-os, illetve a családi házak ellenőrzési kötelezettségét eltörlő 2018-as módosításokra vezeti vissza.

Határozottan sürgetik, hogy az Orbán-kormány állítsa helyre legalább a gáztüzelés éves, illetve a szilárd tüzelés fél éves, családi házak esetében is kötelező ellenőrzését. Ha marad a mostani helyzet, az a halálos áldozatok és a sérültek számának további emelkedését hozhatja - véli. A négy éve bevezetett ingyenesség ellen nincs kifogásuk és abba is belenyugodtak, hogy a kéményseprést a legtöbb megyében már a katasztrófavédelem végzi. A szakmailag minimálisan vállalható szint visszaállítása becslése szerint legfeljebb évi 5-8 milliárd forinttal drágítaná meg a jelenleg 10-12 milliárd forintra rúgó költségeket. Ez szerinte - különösen a hazai látványberuházások tükrében - nem érdemi tétel, ha ezzel emberéletek menthetők meg.

Kifogásolja, hogy az OKF az ellenőrzések - amúgy is összeférhetetlenség-gyanús - hatósági felügyeletébe nem von be kéményseprő-mestereket. Az OKF, amely saját tapasztalatai alapján a jelek szerint nem él jogszabály-módosítási kezdeményezéssel, a "civilek" javaslataira a kormánnyal együtt süket. Hiányolja az OKF statisztikáiból a kéménytüzek nyilvántartását, miközben szakmai körökben nyílt titok ezek folyamatosan emelkedő száma. A kéményseprők nemcsak a kéményeket, de a tüzelőberendezéseket is alaposan ellenőriznék, kiszűrve akár a szabálytalan bekötéseket, a hulladékégetést vagy épp azokat az észrevétlenül is életveszélyes helyzeteket, amikor a lakás "túl" jól szigetelt, nincs megfelelő légcsere, netán a jelentős oxigén-igényű fűtőberendezés közelébe telepítettek szagelszívót, központi porszívót vagy épp klímát.

 Bár a KOSZ nem vezet baleseti nyilvántartást, biztos benne, hogy egyes elmaradottabb térségekben, ha az nem kötelező, a családiház-tulajdonosok többsége feltehetőleg nem rendeli meg az ellenőrzést. Miközben itt a legnagyobb a szakszerűtlen, illegális bekötések, így az életveszély valószínűsége. Felvetésünkre nem zárta ki, hogy a kötelezéssel járó lakossági kényelmetlenségek is csökkenthetők lennének, ám amíg az érdekeltek között nincs párbeszéd, ez sem rendeződik - szögezte le. A szakszervezeti vezető azt is fontosnak tartotta, hogy ismét vonzóvá tegyék a pályát a fiatalok számára. A közmunkások átképzési programja ugyanakkor szavai szerint hamvába holt.

Vámos Csaba kérdésünkre elismerte, hogy a fűtési rendszerek korszerűsítése nagyságrendekkel több összeget igényelne. Ehhez mindenképp szükség lenne állami támogatásokra. A jelenleg vagy a közelmúltban futó, hasonló programokat ugyanakkor úgy jellemezte, hogy "nesze semmi, fogd meg jól". Ráadásul kifejezett kéménykorszerűsítésre nem indult állami program. Mindazonáltal Vámos Csaba szerint kellő akarattal és párbeszéddel megcélozható akár a szén-monoxid okozta, mindig különösen tragikus és értelmetlen halálesetek számának teljes lenullázása is.

Tanulságos tavalyi esetek

január 2. - Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt tett bejelentést egy VI. kerületi, Király utcai lakásban élő, 45 éves férfi. Mire a tűzoltók kiértek, ő és 15 éves lánya is eszméletlenek voltak. A férfi életét sikerült megmenteni, a lány viszont a helyszínen meghalt. A tragédiát a viharos szél okozhatta, amely a kéményen keresztül visszafújta a mérgező gázt. A lakásban nem volt szén-monoxid-jelző. (RTL Klub)

 február 9. - Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy ember Székesfehérváron - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A mentők két embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba vittek, ahol egyikük életét vesztette. (MTI)

április 23. - Az újszegedi temetőgondnoki irodában két holttestet találtak. Az alkalmazottak minden bizonnyal szén-monoxid-mérgezést szenvedtek, ami a nyílt égésterű kazánba áramlott vissza a kéményből. A tűzoltók rendkívül magas a szén-monoxid koncentrációt mértek. (Szeged.hu)  

 május 6. - Szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba a mentők három embert hétfő délelőtt a Vas megyei Ikervárról, az Ady utca egyik családi házából. A helyszínre a sárvári hivatásos és az ikervári önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik a gázszolgáltató szakemberével magas koncentrációt mértek az épületben. (Vaol.hu)

 június 18. - Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy egri családi ház földszintjén lévő kazánházban vasárnap délután. A mérgező gázra a készülék időben figyelmeztette a lakókat, akik értesítették a katasztrófavédelmet a 112-es segélyhívó számon. Az egri hivatásos tűzoltók a vízmelegítő közelében kimutatták a mérgező gázt a levegőben, majd a készüléket a gázszolgáltató szakembere lezárta. Személyi sérülés nem történt, az érzékelő helyesen jelzett – számol be a megyei katasztrófavédelem. (Heol.hu)

július 13. - Időben jelzett a második emeleti lakásban a szén-monoxid érzékelő Sopronban, az Ógabona téren. A tűzoltók és a gázszolgáltató szakembereinek mérései egyaránt igazolták a helyszínen a mérgező gáz jelenlétét. A szolgáltató szakemberei a vízmelegítésre szolgáló kazán felülvizsgálatát írták elő és felhívták a figyelmet a szellőztetés fontosságára. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően nem történt személyi sérülés a helyszínen. (Kisalfold.hu)

szeptember 26. - A kapuvári hivatásos tűzoltókat szerdán délelőtt Fertődre, a Vasút sor egyik ingatlanába riasztották, ahol megszólalt a szén-monoxid-érzékelő. Az épületben, ahol egy gázkazán üzemelt, a tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szolgáltató leszerelte a gázkészüléket és előírta annak felülvizsgálatát. Sérülés a jól működő érzékelőnek köszönhetően nem történt. (Sopronmedia.hu)

október 6. - Szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt vonultak a tűzoltók szombaton egy társasházi lakásba. A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók gázérzékelő készülékkel méréseket végeztek az Építők útján található lakásban, amely során megemelkedett szén-monoxid-szintet mutatott ki a műszer. Az egység átvizsgálta és átszellőztette a helyiségeket, a mentők két embert kórházba szállítottak. A szén-monoxid-szivárgást egy meghibásodott gázüzemű fűtőberendezés okozta (Boon.hu) 

november 22. - A gázkazán meghibásodása miatt szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy gyermek november 21-én este Polgárdin. A gázfűtéses társasházi lakásban többen rosszul érezték magukat, és arra figyeltek fel, hogy az előszobában a nyílt égésterű, kombi gázkazán leállt. A két felnőtt és egy gyermek az udvaron várta meg a polgárdi önkormányzati és a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat, akik a kazán ismételt elindítása után szén-monoxid-koncentrációt mértek a levegőben. A gyermek enyhe szén-monoxid-mérgezést szenvedett. A lakásban szén-monoxid-érzékelő nem volt. (Feol.hu)

november 25. - Szén-monoxid érzékelő riasztotta vasárnap délelőtt a biharnagybajomi Pákász utcai családi ház lakóit. A püspökladányi hivatásos tűzoltók szén-monoxidot mutattak ki a helyszínen. A gázszolgáltató kizárta a fűtőberendezést a rendszerből. Négy embert kórházba szállítottak. (Hajdupress.hu)   

december 7.  - Rosszul lett egy ember az otthonában szén-monoxid mérgezés miatt Erdőtelken. A mentők a hevesi hivatásos tűzoltók segítségét kérték, akik a fürdőszobában az egészségügyi határérték feletti szén-monoxid-koncentrációt mutattak ki. A házban nem volt szén-monoxid érzékelő. A mentők a sérültet kórházba szállították. (Egrihirek.hu)

december 8. - Délben Hajdúszoboszlón, a Madách utcában egy első emeleti lakásban a szénmonoxid-érzékelő jelzéseket adott le. Az ott lakók értesítették a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltókat. Az egység méréseket végzett, amelyek kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A tűzoltók kiszellőztették a lakást, a gázszolgáltató elzárta ideglenesen a fűtést. Az eset idején otthon tartózkodó két embert a mentőszolgálat kórházba szállította. (Civishir.hu)

 december 11. - Riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt Tapolcán egy Kossuth utcai lakóházhoz szerdán este, közölte a katasztrófavédelem. A mérések kimutatták a mérgező gázt a levegőben. A ház két lakóját kórházba szállítottak szén-monoxid-mérgezés gyanújával. (Veol.hu)

 december 12. - Szén-monoxid mérgezésben vesztette életet az az ásotthalmi, német nyugdíjas férfi, aki a grillsütővel akarta felmelegíteni a lakását. (Borsonline.hu)  

  december 13. - Egy négytagú család szenvedett szén-monoxid-mérgezést csütörtökön Szegeden. A lakásban nem működött szén-monoxid-érzékelő. (Delmagyar.hu)

december 22. - Holtan találtak egy budapesti hostelben egy baskírföldi zongoraművészt, a 27 éves Elina Valijevát, írja az RT.com. A budapesti orosz nagykövetség munkatársa szerint valamiféle gázmérgezés történhetett. Valijeva kisérőjét, egy orosz állampolgárt, aki vele volt az újlipótvárosi hostelben, szintén mérgezéses tünetekkel ápolják a Péterfy Kórházban, az ő állapota súlyos, de nem életveszélyes. A BRFK tájékoztatása szerint a halálesetet, amelyet az elsődleges adatok szerint egy fürdőszobában elhelyezett gázkészülék hibás működése okozott, a rendőrség közigazgatási eljárás keretén belül vizsgálja, az idegenkezűség gyanúját kizárták. (Index.hu)

december 24. - Szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba egy embert a mentők kedd késő délután Budapest VIII. kerületében, a Népszínház utca egyik társasházi lakásából. (Katasztrofavedelem.hu) december 24. - Négyen kerültek kórházba szén-monoxid mérgezés miatt a Fejér megyei Bodajkon. Egy idős nő és egy férfi már életveszélyes állapotban volt, mire a mentők kiértek hozzájuk. A férfi azért hívta őket, mert felesége elájult. Erdőkertesen is rosszul lett két ember, ők is hívták a mentőket, a tűzoltók pedig kimutatták a házban a mérgező gázt. A viharos szél visszafújta a házba a szén-monoxidot. (Tenyek.hu)       december 30.- Szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállítottak négy embert a mentők Gyomaendrődről, a Móra Ferenc utca egyik lakóházából. (Katasztrofavedelem.hu)

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ