A kormány segíti a munkanélkülivé váló ózdiak elhelyezkedését - közölte az innovációs és technológiai miniszter Ózdon, miután Riz Gábor fideszes képviselő társaságában önkormányzati vezetőkkel és az ABB cég vezetőivel egyeztetett a cég gyárának bezárása kapcsán – írja az Index.

Az MTI beszámolója szerint Palkovics László azt mondta: a cél az, hogy a társaság munkavállalói mielőbb új állást találjanak, ezért a tárca prioritásként kezeli az ózdiak ügyét, a minisztérium azon dolgozik, hogy az ózdi munkavállalók biztonságban legyenek, minden eszközt ennek rendelnek alá.

A kormány már korábban is segített Ózdon, és most is fog - mondta Palkovics László, aki arról is beszélt, hogy az ABB arról tájékoztatta, nem azért hozták meg döntését, mert nem voltak elégedett az ózdiak munkájával, hanem azért, mert a termék „kifutott".

A legoptimálisabb az lenne, ha a gyár egyben maradna, befektetők érkeznének, erre pedig van remény, a munkavállalók képzettek. „Készek vagyunk, hogy ehhez támogatást nyújtsunk" - közölte. 

MÁR NAGYON SOK VÁLLALAT JELENTKEZETT A TÉRSÉGBŐL, HOGY AZ ELBOCSÁTANDÓ, KÉPZETT DOLGOZÓKAT ALKALMAZNÁK,

a tárca ehhez is támogatást ad - tette hozzá a miniszter.

A főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyártó ABB a héten jelentette be, hogy az év végén bezárja ózdi gyárát. Ezzel az ország egyik legszegényebb részén 1200 ember veszíti el a munkáját.

Voltak, akiket váratlanul ért a hír, de sokan már számítottak rá, évek óta pletykáltak arról, hogy felszámolják az ózdi termelést. A cég kiadott egy rövid közleményt, de ezenkívül egyelőre nem akarnak a sajtó elé állni, és a szakszervezet is hallgat. A város polgármestere attól tart, hogy a gyárbezárás miatt még lehetetlenebb helyzetbe kerül a város.

A gyárbezárás bejelentése után készült helyszíni riportunkat itt olvashatják.

Janiczak Dávid, a város polgármestere Facebook-posztjában azt írja, Palkovics hat programpontot határozott meg a gyárbezárás kapcsán:

1 – Olyan beruházó megtalálása, aki egy az egyben átveszi a gyárat, a Kormány tárgyalásokat kezdett

2 – Esetleg több vállalat is Ózdon kisebb telephelyeken foglalkoztatná tovább a munkaerőt

3 – Új tulajdonosnál, cégnél, háztartási okosmérő eszköz gyártásának bevezetése

4 – A munkaerő végzettségének megfelelő továbbfoglalkoztatása más gyárakban, állami támogatással az utaztatáshoz, átképzéshez

5 – A MaNDA-ban hoznak létre irodát, ahol tájékoztatják a betérőket képzésekről és segítenek akár az önéletrajz megírásában is

6 – Beszállítókra az ABB többi gyárának is szüksége van, így itt beavatkozásra egyelőre nincs szükség, de más üzleti lehetőséget is ajánlanak nekik

- írja a városvezető.

Forrás: Index

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ