A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a szakképzési törvény végrehajtási rendeletének megjelenését követően is fenntartja a korábban megfogalmazott aggályait és továbbra is tiltakoznak a szakképzés erőltetett átalakítása ellen – írja az eduline.hu.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, megjelent a tavaly decemberben elfogadott szakképzési törvény végrehajtási rendelete, amely tartalmazza a 2020 szeptemberétől érvényes változásokat. A PDSZ továbbra is tiltakozik az erőltetett átalakítás ellen.

Elutasítjuk, hogy a „reform” ára a munkavállalók közalkalmazotti státusának felszámolása legyen! Felhívjuk kollégáink figyelmét, hogy még mindig nem látjuk az ígért 30%-os, átlagos béremelés forrását, amely, ha a piaci igények alapján kerül elosztásra, semmiképpen sem eredményezhet mindenki számára érzékelhető béremelést

- írják a közleményükben.

A szakszervezet még tavalyi év végén juttatta el az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz a rendelet módosítását tartalmazó javaslatait, melyek közül csupán néhány ponton tapasztaltak változást, amely nem érinti a legfontosabb munkajogi kifogásaikat, és továbbra is hatalmas bizonytalanságban tartja a szakképzés egészét.

Összességében, az új szakképzési törvény megfosztja az oktatókat a korábbi közszférás foglalkoztatás jogi garanciáitól, és a végrehajtási rendelet szinte teljesen kiszolgáltatja őket a munkáltatóknak. Munkajogi szempontból ezért valószínűsíthetően továbbra is gondot fog okozni a munkáltatóknak a törvényes munkaidőbeosztás elkészítése és valószínűsíthetően a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzést sem fogják tudni megfelelően kezelni.

A PDSZ továbbra is kitart véleménye mellett, miszerint a változtatások jogi előkészítése hiányos, pontatlan és összefüggéstelen.

A PDSZ azért, hogy érdemi tárgyalást folytathasson, ez év január 13-án a miniszterelnöknek címzett levelében bejelentette a szakképzésben illetékes sztrájkbizottsága megalakulását, amelyre azóta sem kaptak választ. A kormány ezzel már nem először sértette meg a sztrájktörvényben foglalt kötelezettségeit, éppen ezért a jövőben a PDSZ új eszközök alkalmazásával is küzdeni fog a szakképzésben elfogadhatatlannak tartott változtatások ellen és azért, hogy Magyarországon minden munkavállaló szabadon gyakorolhassa a sztrájkhoz való jogát.

Forrás: eduline.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!