Maruzsa Zoltán még mindig azt magyarázza, mennyire jó az új alaptanterv, és mennyi mindent nyernek vele a gyerekek – írja a HVG.

 A módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) a 2012-ben elfogadotthoz képest nagyobb mozgásteret biztosít az iskoláknak – mondta a köznevelésért felelős államtitkár szerdán az M1-en. Maruzsa legutóbb múlt csütörtökön állt ki az alaptanterv mellett, akkor azt mondta, az új NAT "vállaltan hazafias, gyerekközpontú és 21. századi".

Az államtitkár most arról számolt be, hogy a helyi sajátosságok megjelenítésére biztosított tízszázalékos mozgásteret húsz százalékra emelték a módosított alaptantervben. Ennek megfelelően a tantárgyak esetében "a Nemzeti alaptanterv tartalmai 80 százalékos óraterhelésre készültek".

A NAT korlátozza az óraszámokat, ezzel csökkentve a tanulói és pedagógusi terheket, mondta még az államtitkár, majd hozzátette, hogy a pedagógusok és a szülők szerint is túl magas az óraszám, ami annak tudható be, hogy a 2012-es NAT csak minimum óraszámot rögzített, felső határt nem.

Beszélt arról is, hogy az idegen nyelv oktatása terén is változások lesznek, a módosított NAT által kommunikációalapú nyelvoktatást szeretnének megvalósítani. "Ez a módszer eltér a magyar hagyományoktól, amelyek szerint inkább nyelvtani ismeret átadására koncentrálnak a nyelvoktatáskor" – fogalmazott Maruzsa. A cél a középiskolában a második idegen nyelv bevezetése, de koncentrálni az első idegen nyelvre kell és érdemes, mivel a magyarok nyelvtudása a mindennapi használhatóság terén gyenge – közölte az államtitkár.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nincs olyan jó véleménnyel az új NAT-ról, mint Maruzsa, de számos szakmai szervezetszakszervezet, határon inneni és túli pedagógusképző intézmények is tiltakoztak ellene. Többen azt hangsúlyozták, hogy a NAT gyerek-, tanár- és nemzetellenes.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!