A megkérdezettek 61 százaléka érezte úgy, hogy rossz irányba halad a saját országa – derül ki az Ipsos 28 országban elvégzett felméréséből. A leginkább elégedettek, 90, illetve 78 százalékos optimizmussal a kínaiak és a szaúdiak (mertek volna mást mondani – tehetjük hozzá), de rajtuk kívül csak Indiában vannak többségben azok, akik szerint jó irányba tart az ország.

Magyarországon 72 százalékos a pesszimisták aránya.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a legtöbben a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenséget tartják komoly problémának, a listán mögötte a munkanélküliség, a bűnözés és a korrupció áll. A problémalista végén a gyerekkori elhízás és a hitelképesség áll. Ez utóbbit Európában a magyarok sorolták a legnagyobb arányban a fenyegető problémák közé, nálunk csak Kínában félnek többen emiatt.

Ami Magyarországot illeti: itt 52 százalék sorolta a három legkomolyabb veszély közé a szegénységet, ennél csak Oroszországban és Chilében volt rosszabb az arány. A munkanélküliségtől alig félnek a magyarok – nem csoda, gyakorlatilag teljes foglalkoztatottság van –, a 11 százalékos aránynál csak a német és a holland mutató a jobb. Ahhoz képest, hogy nálunk van Európa legmagasabb áfája, az adórendszert csak 5 százalék említette problémaként, ami a vizsgált országok közül a legjobb mutató.

Az egészségügyi helyzetet viszont a magyarok látják a legrosszabbnak: 76 százalék sorolta a legnagyobb problémák közé. Még a második legrosszabbul álló Lengyelországban is csak 55 százalékos volt ez az arány.

Szintén érdekes, hogy a bevándorlást csak a magyarok 11 százaléka sorolta a három legégetőbb probléma közé, amivel békésen meghúzódunk a lista középmezőnyében. De a terrorizmustól is csak 2 százalék tart.

Forrás: HVG 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!