A PDSZ szerint olyan plusz munkaterheket róna a heti 55-56 órát dolgozó pedagógusokra az új NAT-nak a bevezetése, amely munkajogilag és érdekvédelmi szempontból is aggályos. Ezt a plusz terhet nem szabad rázúdítani a tanárokra – fogalmazott Szűcs Tamás az ATV Start című műsorában.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke emlékeztetett arra az adásban, hogy a pedagógusoknak több mint a fele a nyugdíjhoz közelít, ezért elképzelhetetlennek tartja, hogy a bojkott fogja jelenteni a tiltakozást az új NAT-tal szemben. Mint mondja, szándékosan illeti a Nemzeti Alaptanterv mostani változatát az „új” jelzővel, mert szerinte a mindig emlegetett módosítás kifejezés csak arra jó a kormányzatnak, hogy ezzel kivédje, miért nem folyt érdemi egyeztetés korábban. „Titokban készült, elfogadhatatlan, és egyeztetés nélküli” a NAT-nak a mostani formája – jelentette ki Szűcs Tamás, ezért szerinte ez egy teljesen új NAT.

Ami a tiltakozás formáját illeti, a PDSZ elnöke megismételte a korábbi felvetésüket, hogy minden pedagógus a lelkiismerete szerint álljon hozzá az új NAT-hoz, és aszerint tanítson majd az iskolában. Úgy látja, hogy Szany Tibor bojkottal kapcsolatos felvetése kivitelezhetetlen, és még kockázatos is lehet egy tanárnak. Mint mondja, vannak olyan eszközök az oktatási rendszeren belül, amelyekkel nyomást lehet gyakorolni. Szűcs Tamás a passzív ellenállás fogalmáról beszélt az adásban.

Hozzátette, felvették még követelésként a sztrájktárgyalásaik soraiba, hogy halasszák el, és tárgyalják újra a NAT-ot.

Olyan plusz munkaterheket ró az amúgy is heti 55-56 órát dolgozó pedagógusra ebben a hátralévő rövid időben, amely munkajogilag és érdekvédelmi szempontból is aggályokat vet fel. Ezt a plusz terhet nem szabad rázúdítani most a pedagógusra

 – fogalmazott Szűcs Tamás. Azt mondja, hogy ez a helyzet akkor is aggályos lenne, ha a világ legjobb NAT-járól lenne szó.

Ami a NAT tartalmát illeti a PDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy pártideológiát közvetít. Abban ugyanakkor nem lát kivetni valót Szűcs Tamás, ha egy Nemzeti Alaptanterv értékként rámutat a nemzeti identitás erősítésére, de akkor jelenjenek meg mellette más értékek is, úgy hogy semmi se legyen túl hajtva. Ráadásul a PDSZ elnöke szerint egy témának a túlhangsúlyozása pont abban a korosztályban, amelyet a NAT megcéloz, kontraproduktivitást fog kiváltani. „Abszolút minden szempontból azt tudom mondani, hogy az új NAT kimutatható hibája az ideológiai túlhajtottság, szemben a Csépe Valéria-félével, ahol egy sokkal ízlésesebb történettel találkoztunk – nyilatkozta Szűcs Tamás. 

Szeptember óta, amikor Hajnal Gabriella, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos letette a mostani NAT változatának törzsét, nagyon sok minden megváltozott benne – mondta Szűcs Tamás, aki szerint nem véletlen, hogy pont a történelem-és magyartanárok tiltakoztak a leghangosabban, mert ez a két tantárgy olyan változtatásokon mentek át, amelyek önmagában is kritikussá teszi ennek az új NAT-nak a fogadtatását. Ráadásul irreális lenne elvárni szeptemberre az új tankönyveket is – egészíti ki álláspontját Szűcs Tamás.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!