A kormány nem adta fel az online pénztárgépek kiterjesztésének tervét - ez derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai beszédéből. Azt is részletezte a tárcavezető, hogy mely szolgáltatók készülhetnek az online kassza alkalmazására.

 

Szervizek, taxisok, tisztítók és pénzváltók

A kormány a feketegazdaság visszaszorítását segítő további lépésekre készül, így az elektronikus számlarendszer elindítására, valamint az online pénztárgépek bevezetésére a szolgáltatóknál, egyebek mellett a gépjármű szervizeknél, taxiknál, tisztítóknál, pénzváltóknál- jelentette ki Varga Mihály a Coop üzletlánc rendezvényén a tárca sajtóközleménye szerint.

A miniszter azt is felidézte, hogy az online kasszák és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) elsősorban a kereskedőket védi. Az intézkedések hatása meglátása szerint az adóbevételek oldalán is jelentkezik. 2014-ben ugyanis az uniós adatok alapján több mint 300 milliárd forinttal emelkedett a forgalmi adó címén befolyt összeg, és ennek a növekménynek legalább a fele, 180-190 milliárd forint az online gépek használatából, a feketegazdaság visszaszorításából eredt - tette hozzá a miniszter. Orbán Viktor korábban nemet mondott.


A kormány egy évvel ezelőtt még azt tervezte, hogy még 2015-ben kiterjeszti az online pénztárgépek alkalmazását más szolgáltatókra is (Varga Mihály a 2015-ös adótervek tavaly októberi bejelentésekor is elmondta és az idei költségvetés szövegezésében is szerepelt).

Idén tavasszal Pankucsi Zoltán államtitkár többször is azt nyilatkozta, hogy kiterjesztik az online kasszák rendszerét. Akkor a taxisokat, a fodrászokat, a kozmetikusokat, a pénzváltókat, a műkörömépítőket, az állatorvosokat és a fényképészeket említették. Az NGM mostani közleményéből a fodrászok és kozmetikusok kimaradtak.

Egészen július elejéig úgy tűnt, hogy ez meg is valósul. Aztán a július 16-i Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: "volt olyan javaslat, hogy egyes szolgáltatókra, például a fodrászokra is kiterjesszük az online kasszákat, de a miniszterelnök úr ezt az ötletet leverte". Vagyis nem lesz online kassza más iparágakban, mert Orbán Viktor szerint ennek nincs értelme - derült ki.

Az újabb fordulatot Varga Mihály szeptemberi interjúja hozta el. Elmondása szerint hamarosan újabb, a szolgáltató szektorban működő vállalkozások számára írják elő az online kasszák használatát, a jogszabály tervezetét már szövegezik. Az érintettek között lehetnek a szervizek, gépjárműalkatrész-kereskedők, pénzváltók, masszőrök, diszkók, fitneszklubok.

Forrás: Portfolio