Heteken belül lezárul a 2007–2014 közötti uniós ciklus, kiderül, hogy a Magyarországnak járó 8500 milliárd forintból mennyi jutott el a kedvezményezettekhez, és elkezdődhetnek azok a vizsgálatok, amelyek megmutatják, miként hasznosultak a támogatások – írja a Világgazdaság.

A Miniszterelnökség szerint nehezen számszerűsíthető, hogy az uniós pénzek mennyivel járultak hozzá a növekedéshez, mivel nem lehet megítélni, hogy az érintett beruházások mekkora hányada teljesült volna más forrásokból. Az ez évre jutó 2000 milliárd forint EU-forrás azonban jó néhány tizedszázalékkal bizonyosan hozzájárult a növekedéshez – közölték lapunkkal. Regionális GDP-adat még csak a 2007–2013-as évekre van, azok viszont nem tartalmazzák azt a több ezer milliárd forintot, amely azóta került be a gazdaságba (Az uniós támogatási keretre 2015 végéig lehet számlákat benyújtani.)

A Miniszterelnökség szerint a Központi Statisztikai Hivatal adataiból annyi látszik, hogy volt ugyan kiegyenlítődés, de ez nem mondható el minden hátrányosabb helyzetű régióról. Az előző uniós ciklusban az egy főre jutó GDP/országos átlag aránya négy régióban nőtt – a legjobban Nyugat-Dunántúlon –, Budapesten és három régióban viszont csökkent.

A regionális támogatási keretek kialakításakor a fejlődő régiók nagyobb összeget kaptak, Közép-Magyarország pedig más támogatási kategóriába került, mivel az egy főre jutó GDP összege magasabb volt, mint a többi régióban. A Regionális Operatív Program Közép-Magyarország régióban felhasznált forrásainak nagyjából fele Budapesten realizálódott, a leszerződött támogatás összege a 252 milliárd forintot is meghaladja, így a beruházások értéke 405 milliárd forint. A fővárosnál több jutott viszont a két legalacsonyabb egy főre jutó GDP-vel rendelkező régióra, az Észak-Alföldre (310 milliárd) és Észak-Magyarországra (281 milliárd). Az összes ROP-os forrás harmada hátrányos helyzetű kistérségekbe jutott, ugyanakkor a leszerződött támogatások kétharmadát a közszféra vette igénybe, miközben a megvalósuló fejlesztések összköltségének csak a felét adták, mivel magasabb támogatási aránnyal nyújthattak be pályázatot, mint a privát szféra szereplői.

Forrás:  Világgazdaság