Megkezdődött az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. felszámolása, heteken belül pénzt kap a bérgarancia alapból és munkaügyi papírjaihoz is hozzájut az a nyolcvannál több ember, aki a cég tulajdonosainak tavaly év eleji eltűnése óta várja helyzetének rendezését - közölte a dolgozókat képviselő vegyipari szakszervezet (VDSZ) az MTI-vel szerdán.

Az érdekképviselet a közleményében emlékeztet, hogy a budapesti cég - kihasználva a jog adta lehetőségeket - tavaly januárban állásidőre kényszerítette a dolgozókat. A munkavállalók akkor a VDSZ segítségével blokád alá vették a gyárat, hogy megakadályozzák a gépek elszállítását.

A VDSZ tájékoztatása szerint a dolgozók azóta is állásidőn vannak, az elmúlt két évben pénzt nem kaptak, de még a papírjaikhoz sem jutottak hozzá, így azok sem tudtak elhelyezkedni, akiknek lett volna rá lehetőségük.

A közleményben Székely Tamás, a szakszervezet elnöke felidézte: a VDSZ tavaly tüntetést szervezett a tulajdonost képviselő ügyvédi iroda elé, továbbá számos feljelentést, beadványt nyújtott be az ügy kapcsán az igazságszolgáltatás különböző fórumain. Most végre megkezdődött a cég felszámolása, elsőként a dolgozók járandóságának kifizetése.

A szakszervezet elnöke szerint elképzelhető, hogy még decemberben, de legkésőbb január elején megkapják a pénzüket az emberek, és a 85 munkavállaló közös megegyezéssel válik meg a cégtől.

A VDSZ hangsúlyozta, korábban is segítettek már ilyen ügyben, évekkel ezelőtt a piszkei papírgyárnál is hasonló eset történt.

A szakszervezet elnöke elfogadhatatlannak tartja a történteket, főként azt, hogy a megoldásra évekig kellett várni. Javaslata szerint ismét a törvényhozáshoz kell fordulni, hogy a kiszolgáltatott helyzetbe került dolgozók számára a bérgarancia alap azonnal elérhető legyen - áll a közleményben.