A legeslegújabb ígéret szerint a hét második felében megismerheti végre a közvélemény a másfél éve legnagyobb titokban módosítgatott Nemzeti alaptantervet. Igen, azt, ami kicsit több mint fél év múlva hatályba lép – írja a HVG.

 Csütörtökön vagy pénteken mutathatja be végre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az új (vagy nem új) Nemzeti alaptantervet

– értesült minisztériumi forrásból a hvg.hu. A dokumentumot információink szerint maga Kásler Miklós miniszter ismerteti majd sajtótájékoztatón, de fontos hangsúlyozni, hogy ez a dolgok mostani állása szerint van így, a NAT-tal kapcsolatban ugyanis teljes kommunikációs káosz uralkodik, a tárca arról sem beszél egyértelműen, hogy új vagy csak módosított dokumentumról van szó, sem arról, hogy mikor ismerheti meg végre a közvélemény.

A már 2018 nyarára elkészült, de a kormány által visszadobott (hazafiasításra ítélt) és másfél éve a legnagyobb titokban módosítgatott dokumentum bemutatását a tavaly szeptember eleji tanévnyitón maga Kásler miniszter, ez év elején pedig szócsövén, a Magyar Nemzeten keresztül a minisztérium ígérte „hamarosanra”. Legutóbb 11 nappal ezelőtt, január 17-én kommunikáltak erről, akkor azt írta a tárca közleménye, hogy „legkésőbb a jövő héten” tájékoztatják a nyilvánosságot.

Ez azonban (megint) nem történt meg, sőt, a sajtóosztály sem válaszolt egész héten az időpontot tudakoló emailjeinkre és telefonjainkra.

A szöveg körüli titkolózás miatt nemcsak az érintettek, pedagógusok, diákok és szakmai szervezetek tiltakoznak folyamatosan, de még az az anno a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) is kiakadt, amely korábban nemigen fogalmazott meg kritikát a kormány oktatáspolitikájával kapcsolatban.

Az új (vagy módosított) alaptantervet a kormány mindenképpen szeptember 1-jével léptetné életbe, vagyis a felkészülésre – beleértve a tankönyvek elkészítését és a pedagógusok felkészítését is – alig hét hónap áll már csak rendelkezésre. Az eredeti, 2016-os tervek szerint még 3 év felkészülési időt adtak volna az új és a régi verzió közötti átállásra.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!