Már csak néhány napjuk van kérvényt írni azoknak a családoknak, akik nem szeretnék iskolába küldeni a hatodik évet betöltött gyereküket – írja a HVG.

Az új beiskolázási szabályok szerint idén már csak azok a gyermekek maradhatnak 6 éves koruk után az óvodában, akiknek szülei január 31-éig kérvényt nyújtanak be az Oktatási Hivatalhoz, és a hivatal megadja az engedélyt.

Azaz már csak néhány nap van a határidőig, de hatalmas probléma, hogy az információ nem jutott el megfelelően a szülőkhöz. Fennáll a veszély, hogy sok érintett szülő – különösen a kevésbé iskolázottak, a hátrányos helyzetben lévők – nem adja be a kérvényt január 31-ig.

A Szülői Hang Közösség felmérése szerint a szülők alig fele kapott az óvodákban megfelelő tájékoztatást az eljárásról. Sok szülő úgy értette a törvényt, hogy hatévesen iskolába kell menni és kész – eszükbe sem jut, hogy megpróbálhatnák elérni az óvodában maradást.

Az éretlenül iskolába kerülő gyerek egész életére sérülhet, de rosszul járnak a többiek is: az idő előtt iskolába kényszerített gyerekek lekötik a tanár energiáit, az iskoláknak általában nincsenek lehetőségeik a megfelelően differenciált oktatásra, így romlik az oktatás minősége az összes évfolyamon évről évre.

A szervezet ezért több segítséget is ad az érintett családoknak, például kidolgozott egy segédletet a kérvények beadásához, itt összegyűjtötte az eddigi beadványok eredményeit. Az érintettek Facebook-csoportja itt érhető el.

További tájékoztató, magyarázó anyagok itt.

Forrás: HVG 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!