Három hónapon belül megbénulhat a rendszer, ha az orvosok felmondják az önkéntes túlmunkára kötött szerződéseket – írja a HVG.

Tavasszal mondhatják fel az orvosok az önként vállalt túlmunkára kötött szerződéseiket, ha nem sikerült megállapodni a kormánnyal egy jelentős béremelésről – derült ki a Magyar Orvosi Kamara sajtótájékoztatóján.

Ki fogjuk választani a legérzékenyebb időpontot

– mondta Álmos Péter alelnök. Itt az ügyeletben dolgozó orvosok szerződéséről van szó, így az előre elkészített beosztások miatt a tényleges hatás a felmondást követő harmadik hónap végén lesz érzékelhető. Azt nem árulták el, hogy eddig hány orvos csatlakozott a hónapok óta készülő akcióhoz, Álmos csak annyit mondott,

elegendően vannak már most is.

A béremelésre vonatkozó javaslatait tegnap hozta nyilvánosságra a Magyar Orvosi Kamara, ami szerint egy kezdő rezidens bruttó bére 687 ezer, egy kezdő szakorvosé 1,1 millió forint lenne, ami 37 év szakorvosi munkaviszony után elérné a 2 millió forintot. A kamara azt szeretné, hogy ha a béremelés jelentős részét 2021-ben megkapnák az orvosok. Azt megbecsülni sem tudta, hogy ez mennyibe kerülne a költségvetésnek, viszont szerinte csak egy ilyen mértékű emeléssel lehet megszüntetni a hálapénzt. A MOK a hálapénz kriminalizálását is felvetette, büntetnék a hálapénzt adó pácienst, és az azt elfogadó orvost is. A bértáblaajánlásról már egy körben egyeztettek az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel. A tárca tegnap azt közölte, nyitott a párbeszédre,

az egészségügy finanszírozása, az ágazatban dolgozók anyagi elismerése annál sokkal felelősségteljesebb feladat, minthogy egyesek licitversennyé silányítsák.

A tárca úgy érzékelte, a kamara egyetért a folyamatos béremeléssel (noha Kincses Gyula, a kamara új elnöke most azt mondta, egy jelentősebb emelést akarnak), majd emlékeztettek arra, 2010-hez képest mennyivel emelkedtek a bérek. Ez alapján legalább kiderült az is, a MOK javaslata a mostani béreket bizonyos esetekben lényegében megduplázná.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!