A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) felhívást tett közzé a Magyar Kultúra ünnepén.

A magyar kulturális dolgozók védelmét és megbecsülését kérik:

A kormány látványberuházásokkal bizonyítja elkötelezettségét, de a nemzeti közművelődés alapintézményei a vidéki könyvtárak, múzeumok, művelődési otthonok működési feltételei szinte semmit sem javultak az elmúlt években. Egyre több kulturális nonprofit kft. működik az országban, ami csak a fenntartó és nem a munkavégzés minősége szempontjából kedvező.

– írják.

“A kormányzat bérpolitikájának eredményeként 2020-ban ott tartunk, hogy szinte az ágazat összes dolgozója – alapfizetését tekintve – a garantált bérminimumot kapja! Valóban lehet alulfinanszírozott intézményekkel és (éh)bérekkel európai kultúránkat megőrizni?”

A szakszervezet az alábbi követeléseket hozta meg, amit minden egyetértő aláírásával erősíthet meg:

  1. Követeljük azonnali bértárgyalások megkezdését a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete – KKDSZ – és a megállapodási joggal felruházott kormányzati vezetők között!  
  2. A bértárgyalások alapja: a bértáblák szerinti legkisebb nettó illetmény legyen legalább azonos a számított minimálbérrel, de megtartva a bértábla eredeti arányrendszerét!  
  3. A közgyűjteményi és közművelődési szférát érintő azonnali béremelés időpontja és mértéke legyen független a szféra ágazataira kidolgozandó életpálya modellek életbelépésének időpontjától és mértékétől!  
  4. A bértárgyalásokon megkötött megállapodást/megállapodásokat valamennyi megállapodó fél tekintse érvényesnek úgy a központi, mint az önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszerre! A Kormány adjon kiegészítő normatív támogatást a béremelések végrehajtásához!
  5. 2020-ban történjen meg a teljes állami és önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer működési feltételeinek pénzügyi megerősítése, a vonatkozó normatívák és az ágazathoz tartozó nemzeti intézmények támogatásainak reális megnövelésével.

Ha úgy gondolja, akkor online tudja kifejezni egyetértését a peticiok.com weboldalon keresztül.

Forrás: borsod24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!