Az orvosi kamara a hálapénz kriminalizálására és büntethetővé tételére tett javaslatot, és jelentős béremelést kér. Az Emmi szerint a bérek nőnek, a kamara pedig nyugodtan tilthatja a hálapénz elfogadását az etikai kódexében – írja a HVG.

Közleményben reagált az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Orvosi Kamara (MOK) béremelésre és a hálapénz kriminalizálására vonatkozó javaslataira. A szövegből úgy tűnik, a minisztérium egyik javaslatra sem nyitott.

A kamara által kért béremeléssel kapcsolatban azt írják: „Az egészségügy finanszírozása, az ágazatban dolgozók anyagi elismerése annál sokkal felelősségteljesebb feladat, minthogy egyesek licitversennyé silányítsák.” Ezen felül csak azt sorolják, mennyit emelkedett az orvosok bére 2010 óta.

A hálapénz kriminalizálásával kapcsolatban azt írják: „Támogatjuk, hogy a hálapénz elfogadásának tilalma szerepeljen a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexében, melynek ellenőrzése kifejezetten kamarai feladat.”

A tárca természetesen „eddig is nyitott volt és ezután is nyitott a párbeszédre”.

A MOK pár órával korábban kiadott közleményében azt vetette fel, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja, a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó.

A kamara emellett komoly béremelést kér, mivel a szervezet szerint az egészségügy működése a jelenlegi fizetések mellett nem fenntartható.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!