Átalakítják a rendőrképzést, hogy növeljék a rendőrnek jelentkezők számát - értesült az InfoRádió szakszervezeti forrásból. A létszámhiány komoly probléma a rendőrségnél, Budapesten például a rendőrök több mint fele vidéki.

A rendőrség létszámgondjai évek óta ismertek, mégis meglepetést keltett a Népszava híre arról, hogy a BRFK tájékoztatása szerint a fővárosban szolgáló rendőrök 64 százalékát vidékről vezényelték fel. Az állomány ekkora hányadának van ugyanis vidéki állandó lakcíme.

Ez hosszú évek óta így van, és alapvetően azért alakul így, mert már a rendészeti szakközépiskolákba való felvételnél aláírnak a fiatalok egy nyilatkozatot arról, hogy végzés után az országban bárhova vezényelhetőek

- mondta az InfoRádiónak Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Mivel a fővárosban a legégetőbb a munkaerő-hiány, ezért ide kerül a legtöbb vidéki rendőr, közvetlenül a képzés elvégzése után. Ezt követően már nehezen kerülnek vissza a megyékhez.

A probléma megoldható lenne, ha a fiatalok látnák, hogy van értelme ezt a hivatást választani - mondta Bárdos Judit, aki egyébként bizakodó.

A közeljövőben ugyanis átalakítják a rendőrképzést, amelynek részleteit egy-két héten belül ismertetik.

A lap írása szerint van olyan fővárosi kerület, ahol a rendőrök háromnegyede vidéki, többségében két éven belül végzett fiatal. A legrosszabb helyzetben a dunai vízirendészek vannak, ahol majdnem 83 százalékos a vidéki munkatársak aránya, de még a legjobbnak tekinthető XXI. kerületben is majdnem 54 százalék.

A rendőrhiány országszerte probléma: ősszel mindössze 400 diák kezdte meg rendészeti tanulmányait, pedig korábban csak a miskolci intézménybe ezernél többen jelentkeztek.

A jelentkezők száma Bárdos Judit szerint harmada a tíz évvel ezelőttinek.

Legtöbben a megélhetési és a lakhatási gondok miatt szerelnek le

Bárdos Judit szerint a Budapesten dolgozó vidéki rendőrök többsége szeretne hazamenni, részben a családi kapcsolatok miatt, részben azért, mert olcsóbb megélni, lakáshoz jutni. A Népszava írása szerint, ha a rendészeti szakgimnázium után kötelező kétéves szolgálati idő leteltével ez nem sikerül, például azért, mert a fővárosban késlekednek az áthelyezéshez szükséges elengedő nyilatkozattal, tömegesen szerelnek le. Tavaly a BRFK hivatásos állománya 638 fővel csökkent, miközben 368 helyet tudtak betölteni.

A lakhatási probléma egyre égetőbb a fővárosban ragadt vidéki rendőrök számára. Bruttó 260 ezer forintos kezdő fizetésből ugyanis nem tudnak albérletet kivenni. Vagy 40 ezer forintos albérleti hozzájárulást kapnak, vagy rendőrségi szálláson helyezik el őket, vagy a BRFK hotelt bérel számukra az elnök szerint.

Nem megoldott a fiatal házasok elhelyezése, családos szállodák nincsenek, ezért inkább külön élnek és a külön élés tudjuk, hogy általánosságban hova vezet

- mondta Bárdos Judit.

A szakszervezet azt javasolja, hogy a rendőrség hasznosítsa a 2007-ben bezárt BM Kórház területén lévő hatemeletes épületet a Városligeti Fasornál.

Bárdos Judit szerint bár ez belekerülne 2-3 milliárd forintjába a költségvetésnek, azonban mivel az épület az állam tulajdona, ezért át lehetne alakítani a családos rendőrök szállásává.

A Népszava meg nem nevezett szakértőkre utalva azt írta, hogy a Budapesten szolgáló vidéki rendőrök munkájában a helyismeret hiánya komoly problémát jelent. A szakszervezeti vezető szerint régebben valóban volt ilyen gond, azonban a mai informatikai ellátottság mellett már nem kell az utcák elhelyezkedése után kérdezősködni. A kérdés inkább az, hogy a rendőrök meg akarják-e szerezni a helyismeretet.

Forrás: infostart.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!