A cégek idén fokozni szeretnék hatékonyságukat, szeretnének automatizálni, így az ezt a folyamatot elősegítő munkaerő iránt komoly érdeklődésre van kilátás – derült ki a Profession.hu előrejelzéséből.

 Informatikus, mérnök, adatelemző, és mellettük olyan más munkaerő iránt erősödhet leginkább a kereslet az év folyamán a versenyszférában, amelyek segítik vagy felgyorsítják a vállalatok automatizálási folyamatait.

A korábbi években tapasztaltakhoz képest a cégek toborzási kedve azon állások esetében viszont mérséklődhet, amelyek egyszerűen kiválthatók a digitalizáció vagy a robotizáció segítségével – állítja Göröcs Lili, a Profession.hu HR vezetője.

Ezzel összhangban a makrogazdasági adatok is azt mutatják, hogy a feldolgozóipar egyes ágazataiban már el is kezdődött a folyamat. Az MNB egyik elemzése megállapította, hogy bizonyos feldolgozóipari ágazatokban már csökken a foglalkoztatás, kifejezetten gyors beruházás- és termelésnövekedés mellett, vagyis a munkaerőhiány közepette a vállalatok elkezdték a munkát tőkével helyettesíteni.

A járműgyártás az egyik leginkább érintett ágazat a jegybank elemzése alapján.

Az elmúlt időszakban a vegyiparban, a villamosiparban, a gépiparban, valamint a járműgyártásban figyelhető meg leginkább az a folyamat, hogy a robotok kezdtek el dolgozni az emberek helyett. 

Az idei év további trendszerű elmozdulása lehet a Profession.hu szerint, hogy a munkaerő toborzásban is nagyobb teret nyernek az adatalapú automatizálási megoldások. Olyan robotok válnak a folyamat részeivé, amelyek akár az önéletrajzi adatbázisok alapján is képesek szűkíteni a jelöltek körét. Ezzel párhuzamosan olyan technikák (például kompetenciatesztek) jelenhetnek meg szélesebb körben, amelyek ezt a folyamatot támogatják.

A gazdasági előrejelzések hatására a hatékonyság növelése szinte minden társaság számára fontos feladattá válik. Az automatizálás, és az ezt támogató lehetőségek így folyamatosan teret nyernek. Aki ezekre a megoldásokra kevésbé nyitott, azt kockáztatja, hogy munkaerőpiacon és a versenytársakkal folytatott versenyben lépéshátrányba kerül

– mondta Göröcs Lili.   

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ