A több mint 700 OKJ-s képzésből 2020-tól mindössze 174 alapszakma közül választhat az, aki a felnőttoktatásban szeretne tanulni. Az eltűnő szakmák egy része ugyan megtalálható más tanulmányi területeken, akár összeolvadva egy másik - eddig önállóan működő - szakmával, de a képzési listából ezek többsége nem működik majd tovább. Mutatunk tíz közismert szakmát, amelyek vagy a „nem vész el, csak átalakul” kategóriába tartoznak, vagy pedig teljesen eltűnnek a választható képzések közül. Az Eduline összeállítása.

  1. Ügyintéző képzések

Önálló szakmaként megszűnik a társadalombiztosítási ügyintéző, a bérügyintéző képzés is. Arról, hogy a könyvelés és adózás tanulmányi területen képzései pontosan hogyan változnak, itt olvashattok.

  1. Mérlegképes könyvelő

A pénzügyi szervezeti és vállalkozási mérlegképes könyvelő szakma sem lesz többé ebben a formájában - ezekről a képzésekről az előzőhöz hasonlóan itt olvashattok.

  1. Fotográfus

Nem lesz többé fotográfus képzés sem. A többi szolgáltatási szakképzés helyzetéről itt olvashattok 

  1. Jelnyelvi tolmács

Az anyanyelvi képzés kikerülésével a jelnyelvi szaktolmács és a jelnyelvi tolmács elnevezésű képzések is teljesen eltűnnek a szakképzési listából - bővebben infókat itt találtok erről.

  1. Lakberendező

 A lakberendező képzés sem lesz már elérhető 2020 szeptemberétől. A képző- és iparművészeti képzésekről - az előzőhöz hasonlóan - itt olvashattok.

  1. Webfejlesztő

 Az audiovizuális módszerek és média-szakismeretek szakképzései közül megszűnik többek között a webfejlesztő tanfolyam, a többi szakma helyzetéről szintén ez alatt a link alatt olvashattok.

  1. Biztosítási tanácsadó

A pénzügy, bank és biztosítás tanulmányi terület eleve nem szerepel már az új jegyzékben, ezzel együtt eltűnik a biztosítási tanácsadó tanfolyam is. Bővebben itt olvashattok minderről.

  1. Ingatlanközvetítő

Önálló szakmaként nem lehet majd tanulni az ingatlanközvetítést sem, részletek itt találtok erről.

  1. Adótanácsadó képzések

A különböző adófajtákra specializálódott szakértői képzések, az államháztartási, pénzügyi szervezeti és vállalkozási mérlegképes könyvelő szakma, az államháztartási ügyintéző és a vállalkozási és bérügyintéző képesítés is eltűnik - ezekről bővebben itt olvashattok.

  1. Nevelőszülő

A nevelőszülő képzések, a családsegítő asszisztens, és a gyermekotthoni asszisztens néven működő szakmák sem lesznek többé - ezekről itt szerezhettek bővebb infókat.

A legtöbb képzés egyébként az energetikai és elektromossági tanulmányi területen szűnik meg, 32 képzésből mindössze 4 marad. Egy képzési területen pedig van példa a tanfolyamok számának növekedésére is. Az élelmiszergyártás tanulmányi terület 11 új képzéssel bővül: többek között az élelmiszeripari gépkezelő, konzervgyártó és sörgyártó képzéssel.

A szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet következtében átalakul a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák listája. A legtöbb képesítést csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt. De az első két szakképesítés megszerzése iskolai rendszerű képzési formában továbbra is ingyenes marad. A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi OKJ szerinti tanfolyamokat.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!