Kerítésépítésre hívtak be a megyeházára 490 munkanélkülit csütörtökön. Az eligazítást azonnali orvosi vizsgálat követte. Aki egészségileg alkalmas arra, hogy a szerb-magyar határzárnál dolgozzon, annak vállalnia kell a munkát, különben elesik a havi 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól – írja a delmagyar.hu.

Csongrád megye szerte 490 regisztrált munkanélkülinek küldtek ki az elmúlt napokban levelet, hogy csütörtökön 9 órától fél órás turnusokban jelenjenek meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályán a szegedi megyeházán. Az értesítésben csak az állt, hogy képzettségüknek megfelelő munkát sikerült találni nekik. Az értesítettek kizárólag férfiak voltak, akik a megyeházán szembesültek azzal, hogy munkájukra a 175 kilométer hosszú, magyar-szerb határon jövő hétfőtől épülő kerítésnél van szükség.

  Az értesítettek közül a röszkei Lakatos Mihály érkezett elsőként a megyeházára. A regisztrációs pulthoz ment, ahol egy adatlapot kapott. – Két éve vagyok munkanélküli, a MÁV-nál dolgoztam tolatásvezetőként. Miután onnan elküldtek, dolgoztam már a röszkei polgármesteri hivatalban és a Tisza partját is takarítottam. Jelenleg havi 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapok, ha elvállalom a felajánlott munkát, 51 ezer forint jár. Önöktől hallom először, hogy a határzárhoz keresnek embereket. Nem vagyok egészséges, itt vannak az orvosi papírjaim is, de ezt a munkát azért elvállalnám. Közel is lakom a határhoz, testközelből látom a migránsproblémát, és karókat azért tudok cipelni – magyarázta az 56 éves férfi. Ha valaki alkalmassága ellenére nem vállalja el a munkát a határzárnál, kizárják a rendszerből, és a jövőben a 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól is elesik. A munkakeresők személyes adatalapjuk kitöltése után a megyeháza Csongrád termében kaptak bővebb tájékoztatót a Magyar Honvédség embereitől a határzárnál végzendő munkájukról – ide nem engedtek be minket. Az eligazítás után a megyeháza lépcsőjének fordulójánál szekrényelemekből kialakított rögtönzött orvosi szobába kellett menniük, ahol átestek a munkavállaláshoz szükséges egészségügyi vizsgálaton. Megmérték a vérnyomásukat, vizsgálták a látásukat.

 A tájékoztatón részt vevőktől azt is megtudtuk, hogy munkájukra napi 8 órában számítanak, minden reggel a megyeházától induló busz viszi őket ki a határhoz, ahonnan a munka végén vissza is szállítják őket. Naponta kétszer kapnak enni, cölöpverésre, területrendezésre, fahordásra alkalmaznák őket. Hogy a határzár melyik részén kell pontosan dolgozniuk, azt még nem tudták nekik megmondani. Azt is közölték velük, hogy munkájukra november közepéig számítanak, holott Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnap kijelentette: a teljes határzárnak augusztus 31-ére állnia kell. Információink szerint a munkára alkalmasak adatait még a héten felküldik az illetékes minisztériumokhoz, hogy hány emberre számíthatnak majd az épülő határzárnál.
 
Forrás: delmagyar.hu