Három nappal a tanártüntetés előtt próbálta győzködni a pedagógusokat Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár: nem fog fájni az új szakképzési törvény – olvasható a Népszavában.

Csak pozitívan – röviden így lehetne összegezni az oktatásirányítás kommunikációját a szakképzés szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül megkezdett átalakításáról. A parlament múlt héten új szakképzési törvényt fogadott el, ami a pedagógusok, szakoktatók körében azért borzolta a kedélyeket, mert megszüntette közalkalmazotti jogviszonyukat, foglalkoztatásuk a Munka törvénykönyve hatálya alá került, így a munkafeltételeket érintő több törvényi garanciától is eleshetnek.

A szakképzésért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium próbálja csillapítani a kedélyeket: nemcsak közleményben ígérnek béremelést a szakképzésben tanító pedagógusoknak, de egy szerdai, a szakképzési centrumok főigazgatóinak és a kancellároknak tartott, mintegy kétórás értekezleten azt is utasításba adták: a törvényi változásoknak csak a tanárokra nézve előnyös elemeit kommunikálhatják.

A folyamat részeként Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár ugyancsak szerdán – három nappal a november 30-ai budapesti pedagógustüntetés előtt – körlevelet küldött minden szakképzési centrumba „a pedagógusok minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében”.

A lapunkhoz is eljutott levélben egyebek mellett arról ír: a közalkalmazotti törvény „csak első látásra” biztosít nagyobb védelmet, alaposabb vizsgálat után kitűnik, hogy inkább rugalmatlanságot jelent.

A helyettes államtitkár szerint a bérezés szempontjából kedvezőbbek lesznek a feltételek, a szakszervezetek állításával ellentétben megmarad a jubileumi jutalom. Kitért arra is, a megígért béremelés – ami Pölöskeiné szerint sem lesz egységes mértékű – mindenkire vonatkozik, tehát szakoktatókra, közismereti tanárokra, óraadókra is. A levelet ismerő, szakképzésben dolgozó forrásunk szerint valótlan az az állítás, hogy a közalkalmazotti törvény csak „első látásra” nyújt nagyobb védelmet; a valóság az, hogy lényegesen több garanciát tartalmaz, például elbocsátani csak részletes indoklás után lehetett valakit, a munkáltatónak volt állásfelajánlási kötelezettsége, nagyobb végkielégítésre, több pótszabadságra, kollektív jogérvényesítésre adott lehetőséget. Szerinte a Munka törvénykönyve egy tekintetben biztosan rugalmasabb: a munkavállalókkal szembeni visszaélés szempontjából. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás merce.hu-n megjelent írásában „a jogfosztás dokumentumának” nevezte az új szakképzési törvényt. Szerinte a szakképzés reformja hamarosan ismételten össze fog omlani. Ezért is tüntetnek a pedagógusok Budapesten november 30-án.

Csúcsra jár a Kossuth tér

Megint eljött az idő az oktatás jövőjéért való közös fellépésre. Ha neked is fontos a gyermekeink jövője, a jövő oktatása, várunk 2019. november 30-án 12 órától az MTA előtt, onnét közösen vonulunk az Országház elé. Tüntetés 14 órakor a Kossuth téren!"

–így hív a demonstrációra a Pedagógusok Szakszervezete. A Szabad Egyetem hallgatói már holnap elfoglalják a Kossuth teret: a három napig tartó programjuk során beszélgetésekkel, kiállítással, előadásokkal vitatják meg, hogy miként lehetne jobbá tenni a hazai oktatáspolitikát.

Forrás: Népszava

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ