Tavaly már majdnem 900 kórházi ágy állt üresen, mert nincs elég orvos, nővér, szakdolgozó. Megfelelő műszerekből, anyagokból, például fertőtlenítőből is hiány van.

 Legutóbb Veszprém megyéből, a Csolnoky Ferenc Kórházból jelentették, hogy szakemberek hiánya miatt az intenzív ágyak egyharmadát nem tudják használni. Közben Kásler Miklós miniszter azt állítja, hogy hatezerrel több orvos dolgozik ma, mint 2010-ben – idézi a Népszava.

A KSH adatai szerint az orvosi állások 3.8, a szakdolgozói helyek 3.4 százaléka betöltetlen. Ezek átlagszámok, a fekvőbeteg ellátásban nagyobb a hiány. A legrosszabb a helyzet Nógrád, Fejér, Komárom és Tolna megyében.

Soós Anrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Klubrádióban elmondta,

lehet, hogy nőtt az orvosok száma, de a betegeké még ennél is jobban.

A 60 év feletti korosztálynál egyre több az egészségügyi probléma. Nem csak területi egyenetlenség tapasztalható, hanem strukturális gond is. A sürgősségi és pszichiátriai ellátásban, az intenzív és belgyógyászati osztályokon hiányoznak a legtöbben. Ezek azok a szakterületek, ahol a legnagyobb a megterhelés.

Az egészségügyben végzik a legtöbb túlmunkát hivatalosan is, évente 1600 óránál is többet.

Az ügyelet, az éjszakázás, a stressz nem tesz jót senkinek. A dolgozók 80 százaléka nő, ezen belül az orvosok között is magas az arány, és az ő életüket még nehezebb úgy berendezni, hogy a családjukkal is tudjanak foglalkozni.

A Magyar Kórházszövetség egy 12 pontos javaslatcsomagot állított össze a helyzet javítására, ennek egyik eleme, hogy az egészségügyben a piaci béreknek megfelelő pénzt lehessen keresni. Nem csak az orvosokat, hanem a szakdolgozókat is meg kellene fizetni. Hogy mi a piaci bér? Nos, Soós Anrianna szerint mondjuk egy svájci bér 70 százalékával már meg lehetne elégedni, hálapénz nélkül. Ám nem csak ez a fontos. Megfelelő műszerek, eszközök és anyagok is kellenének a gyógyításhoz.

Forrás: Klubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ