Meghirdették szinte az összes vezetői pozíciót, de a szakszervezeti vezető szerint ez nincs összefüggésben az emberi megbetegedéseket is okozó környezetszennyezéssel. Az üzembiztonságért felelős igazgatót nem váltják le – írja a 24.hu.

Az emberi megbetegedéseket is okozó környezetszennyezési botrány közepén, november 25-én, amikor még információink szerint a szennyezés mértékéről a vizsgálatok le sem zárultak, a Mátrai Erőmű a következő állásokat hirdeti a honlapján:

  • Erőmű-igazgató
  • Erőműfejlesztési és stratégiai igazgató
  • Energiakereskedelmi igazgató
  • Bányaigazgató, Visonta bánya
  • Bányaigazgató, Bükkábrány bánya
  • Bányászati stratégiai igazgató
  • Gazdasági igazgató
  • Humánerőforrás-igazgató.

A jelentkezéseket december 16-áig várják, különös módon egy upcmailes címre. A pozíciókat 2020. július 1-jétől tölthetik be a nyertesek.

Megkerestük Medveczky Zsoltot, az erőmű szakszervezeti elnökét, aki úgy nyilatkozott: a pályáztatásról még a nyáron döntöttek, de ez szerinte nincs összefüggésben a környezetszennyezési botránnyal. Tudomása szerint a jelenlegi vezetők újra pályázni fognak, ám az erőmű meg kívánja nyitni a lehetőséget mások előtt is. Arra a kérdésre, hogy a küszöbön álló tulajdonosváltással összefüggésben van-e pályáztatás, a szakszervezeti vezető igennel felelt.

Mint megírtuk, Mészáros Lőrinc tavaly tavasszal hetvenszázalékos érdekeltséget szerzett az erőműben, az idén viszont az a döntés született, hogy a milliárdos veszteségeket termelő vállalatot visszavásárolja tőle a magyar állami MVM.

Nyáron az erőműhöz, illetve a szintén Mészáros tulajdonában álló gabonafeldolgozóhoz, a Viresol Kft.-hez  köthetően egy másik környezetszennyezési fiaskó is történt: nagy mennyiségű ipari szennyvíz került közeli Bene-patakba, a halak pedig kipusztultak.

Kíváncsiak voltunk, hogy a biztonságos üzemeltetésért felelős vezetők (biztonságtechnikai igazgató, illetve technológia-felügyeleti főosztályvezető) állása miért nincs meghirdetve.

Medveczky állítása szerint

az üzembiztonságért felelős vezetői poszton nem várható, de nem is indokolt változás, mert az erőmű biztonságosan üzemel.

Véleménye szerint a szennyezés, amely az erőmű mögötti víztározóban alakult ki, nem a Mátrai Erőműnek, hanem vélhetően „egy más üzemben történt üzemzavarnak” tudható be. Ez az üzem csak Mészáros másik cége lehet.

Ugyanakkor a lapunk birtokába is került belső levél november 12-i keltezéssel közli a dolgozókkal, hogy az üzem területén, a kéntelenítő medencénél volt észlelhető először a szennyeződés, amely az egészségre súlyosan ártalmas mérgező gázokat szabadított fel. Forrásaink szerint több alkalmazott mérgezéses tünetekkel lett rosszul, őket az erőmű üzemorvosa látta el. A szakszervezeti vezető állítása szerint viszont a mérgező víz abból a tározóból került az üzembe, amit a Viresol Kft. is használ.

Helyszíni riportunk során november 25-én észleltük, hogy a szennyvizet az erőmű a tározóból a Bene- patakba vezeti egy tűzoltócsövön. Medveczky megerősítette, hogy ezt a műveletet az erőmű saját hatáskörben végzi, és szerinte nem okoz további környezetszennyezést. Elmondása szerint a vizet azóta átvezették a patakba, most a szennyezett iszap kiemelése és elszállítása folyik, a katasztrófavédelem ellenőrzésével.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!