Az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán hangsúlyozta, hogy a hírekkel ellentétben a tanárok száma egyre nő, és fizetésük is emelkedett az elmúlt években. Ráadásul Magyarország az európai átlag felett költ az oktatásra, ennek eredményeként jelenleg is több mint 800 intézményben zajlanak beruházások.

Kásler Miklós azt mondta, a magyar kormány az idén a 2010-es szintnél 645 milliárd forinttal fordít többet oktatásra, így Magyarország az európai átlag felett, a GDP 4,9 százalékát költi az ágazatra.

A miniszter beszélt arról is, hogy

előrehaladott állapotban van az új Nemzeti alaptantervről szóló javaslat, amelynek elfogadását a kormány bármikor napirendjére tűzheti.

A tervezethez - amelyet tavaly ősszel bocsátottak szakmai és társadalmi vitára - több mint ezer hozzászólás érkezett.

Kásler fontos célnak nevezte a politikus a diákok nyelvismeretének javítását. Felidézte, a kabinet ennek érdekében a jövő évtől lehetővé teszi a 9. és 11. évfolyamos tanulóknak, hogy kétszer két hetet olyan országban töltsenek, amelynek nyelvét tanulják. A kormány erre a célra 34-35 milliárd forintot szán - tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a kabinet 11 milliárd forintos támogatásának köszönhetően a jövő évtől minden diák ingyenesen juthat tankönyvhöz, ami jelentősen csökkenti a családok kiadásait.

A miniszter visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint csökkenne a pedagógusok száma. Tájékoztatása alapján míg 2010-ben 164 ezer tanár dolgozott, addig 2018-ban már 170 ezer. Kitért arra is: a pedagógusok bére 2013-hoz képest 50 százalékkal emelkedett, a fizetések pedig kiszámíthatóvá váltak az új életpályamodellnek köszönhetően, bár ez nem jelenti azt, hogy ne lenne helye további korrekciónak.

Forrás: atv.hu/MTI

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!