Egy hónap múlva karácsony, de olyan, hogy hatnapos pihenőnap sorozat vár rád is. A boltok azonban csak két és fél nap lesznek zárva. Gyakorolhatsz, mert legközelebb 2024-ben megint lehet ilyened. Közben morgolódik a szakszervezet – írja a gazdasagportal.hu.

 Lesz benne minden. Heti pihenőnap, munkanap csere, munkaszüneti nap. Így lesz olyan pihenő nap is, amit előtte ledolgozunk. Meg is borul egy kicsit a bronz és az ezüst hétvége, mert hogy akkor mindkét szombaton dolgozni kell, de az arany szépen fog csillogni. Lehet számolgatni, mit mikor érdemes vásárolni.

A naptár tehet róla

Az első csavar, hogy két napot is le kell előre dolgozni decemberben, a jogszabályok szerint. Így december 24 még nem munkaszüneti nap, de heti pihenőnapot faragtak belőle.

Ezt azonban azért, hogy a GDP – hiába száguld – emiatt ne szenvedjen semmi veszteséget, előtte december 7-én, szombaton le kell dolgozni. Éppen akkor, amikor a bronz hétvége első fele van.

Van még egy csavar. Figyelemmel arra, hogy december 25 és 26 munkaszüneti nap, szerda és csütörtök, így belép egy szabály. Ugyanis ha a munkaszüneti napot egy nap választja el a heti pihenőnaptól (a péntek beékelődésével a szombattól, vagy a hétfő beékelődésével a vasárnaptól), akkor ezt a napot is le kell előre dolgozni. Így most a december 27-i pénteki napot is előre le kell dolgozni, méghozzá december 14-én, szombaton. Ez pedig éppen az ezüst hétvége első fele.

A boltosoknak azonban nem lesz ilyen hosszú pihenőidejük

Van munkaerőhiány és van sok vásárló, akik egyre többet vásárolnak. De hát a boltosok kipréselik magukból, amit lehet, minden hadra fogható dolgozót beállítanak a pult mögé és a boltokban hosszú-hosszú ideje nem a december a szabadságolás ideje. Morog is a szakszervezet, hogy milyen strapa vár az eladókra, de így volt ez korábban is. Volt morgás is, strapa is. Ráadásul megnyúlik a nyitvatartás is a szokásoshoz képest. De ha valaki boltosnak adja a fejét, azért erre számítania kell, persze a munkaügyi előírásokat ajánlott megtartani. Nos, akkor jöjjön a boltos ráadás.

A bronz hétvégétől december 23-ig a hétköznap egyébként 18 óráig nyitva tartó iparcikkes boltok egy része tovább tart nyitva, a hagyományoknak megfelelően.

Az egyébként a hét utolsó napján zárva tartók többsége kinyit a bronz, ezüst és arany vasárnapokon is. A szombati nyitvatartást pedig megnyújtják azok, akik 13-14 óra tájékán úgy egyébként bezárnak.

Te mit csinálsz december 23-án, hétfőn? … előtte hétvége, arany, utána 6 pihenőnap

Egyszerűbb táblázatba foglalni és jól összefirkálni a naptárt, de azért megkérdezzük, te mit csinálsz december 23-án, hétfőn?

Végül a boltok két és fél napot lesznek zárva, de kivételek is akadnak, előtte, közben, és utána egyaránt:

ünnepi időszak

változások

boltok nyitvatartása

bronz hétvége

december 7 szombat

heti pihenőnap lenne, de

munkanap, december 24 helyett

szokásosnál hosszabb nyitvatartás

december 8 vasárnap

heti pihenőnap

a boltok nagyobb része kinyit

ezüst hétvége

december 14 szombat

heti pihenőnap lenne, de

munkanap, december 27 helyett

szokásosnál hosszabb nyitvatartás

december 15 vasárnap

heti pihenőnap

a boltok nagyobb része kinyit

arany hétvége

 

december 21 szombat

heti pihenőnap

szokásosnál hosszabb nyitvatartás

december 22 vasárnap

heti pihenőnap

a boltok nagyobb része kinyit

december 23 hétfő

munkanap

hosszabb hétköznapi nyitvatartás

karácsony

december 24 kedd

heti pihenőnap 

ledolgozzuk december 7-én

14 órakor kötelező bezárni

december 25 szerda

munkaszüneti nap

boltok zárva (kivétel: benzinkút, virágbolt, édességbolt, pályaudvarok, nonstop kisbolt)

december 26 csütörtök

munkaszüneti nap

december 27

péntek

heti pihenőnap

ledolgozzuk december 14-én

szokásos nyitvatartás, de egyes kisebb iparcikk boltok nem nyitnak ki pénteken, vagy szombaton

december 28 szombat

heti pihenőnap

december 29 vasárnap

heti pihenőnap


Forrás: gazdasagportal.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!