Szakmai érvek alapján döntött a gimnáziumi képzés megszüntetéséről egyes szakközépiskolákban – mondja a nemzetgazdasági miniszter. Az állítással a Pedagógusok Szakszervezete vitatkozik. Pokorni Zoltán szerint öngyilkos irány a gimnáziumok visszaszorítása – olvasható a HÍR TV oldalán.

A debreceni Irinyi János Szakközépiskola és Gimnázium 2013 óta csak szakközépiskolai képzést indít, a gimnáziumi osztályok felmenő rendszerben futnak ki. A gimnáziumi képzés megszüntetéséről a fenntartóváltás előtt döntöttek – mondta az intézmény igazgatója. A szakközépiskolákat idén júliustól vette át a Nemzetgazdasági Minisztérium a Klebelsberg-központtól. „Direkt utasítást nem kaptunk, a törvény az irányadó ebben a tekintetben, mi önként kezdtük kivezetését a gimnáziumnak 2013. szeptember elsejétől, és jelenleg egy osztályunk van" – mondta Lilik István igazgató.

Két másik debreceni szakközépiskolába sem vesznek fel a jövőben gimnazistákat. „Ezek folyamatos egyeztetési eredmények. Konkrétan nem volt arra szükség hogy hivatalos értesítés érkezzen, hiszen folyamatos egyeztetésben voltunk, és nem az elmúlt hetekben, hanem az elmúlt években, hogy elindul egy folyamat" – árulta el Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója.

A főigazgató szerint a gimnáziumi képzés nem volt színvonalas a szakközépiskolákban.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a gimnáziumi osztályok megszüntetésekor az oktatás színvonala nem számított. „Semmiféle okozati összefüggés nincs e között. Tehát az, hogy melyik gimnáziumi osztály hol működik és milyen iskola keretében, ennek nincs konkrét kihatása az adott tevékenységre. Én azt gondolom, hogy ezek között a gimnáziumi osztályok között az átlag szerint van jobb, átlagos és kevésbé jobb" – mondta Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője.

A nemzetgazdasági miniszter azt mondja, hogy a színvonal döntött. „A gimnáziumi oktatás, ahol megvan, ott mérlegelés tárgya, hogy ez továbbra is megmaradjon vagy kivezetésre kerüljön, ahol meg fog maradni, ott mérlegeljük azt, hogy más lehetősége gimnáziumi képzésre a tanulóknak nincsen. Tehát van olyan kategória, 15-20 településen, ahol a szakképzéssel együtt működik a gimnáziumi képzés, ahol kivezetésre kerül, mert nem volt megfelelő a színvonala, vagy van a településen más gimnázium, ami ezt át tudja venni, ott ezeket leegyeztettük a helyi oktatási intézményekkel" – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Forrás: Hír TV