Bár ez nem a szabad vasárnap, de “ez is több a semminél” - ha a parlament elé kerül a rövidített vasárnapi nyitvatartás, a KDNP megszavazza - nyilatkozta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az atv.hu-nak.

Amikor a KDNP kezdeményezte a szabad vasárnapot, akkor ezt annak érdekében tette, hogy a közös pihenőnapon legyen lehetőség arra, hogy a családtagok együtt lehessenek. Amikor viszont úgy döntött a parlament, hogy megszünteti a szabad vasárnapot, mert az MSZP “politikai okokból” népszavazást kezdeményezett az ügyben, a KDNP ezt nem szavazta meg, akkor a maguk részéről befejezettnek tekintették a kérdést - nyilatkozta az atv.hu-nak Harrach Péter annak kapcsán, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a napokban felvetette,  vasárnap csak 2 óráig legyenek nyitva a nagy áruházláncok, és arra kérik Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy tegyen ajánlást az ügyben.

Harrach Péter most az atv.hu-nak azt mondta:

a jelenlegi megoldás egy rövidített nyitvatartást jelentene, nem a szabad vasárnapról szól.

Ebben a mostani tárgyalásban, az előkészítésben a pártok, a KDNP nem vesz részt. De a frakcióvezető közölte: természetesen, ha a parlament elé kerül a kérdés, akkor a KDNP megszavazza a rövidített vasárnapi nyitvatartást, mivel úgy gondolják, hogy “ez is több a semminél”.

Konszenzussal döntenének, nem teljes boltzárat akarnak

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy tegyen ajánlást az áruházláncoknak az ügyben ( a KDFSZ a Tescóban van jelen ).

Ők nem teljes boltzárat akarnak, szerintük a főpolgármester azt javasolhatná, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek zárjanak be kora délután 2 órakor. A kérdés téma lehetne a budapesti, majd felálló érdekegyeztető tanácsban.

Nincs megfelelő létszám, kiszolgálás

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke az ATV Startban azt mondta, felmérik a társadalom igényeit, a vásárlók érdeke a legfontosabb, már nyáron elkészült egy kérdőív, reprezentatív felmérést akarnak. Nem törvényi változásban gondolkodnak, hanem egyfajta konszenzusban. Arra, hogy milyen új körülmény indokolja, hogy újra előkerült az ügy, azt mondta, kiderült, hogy “nincs megfelelő létszám, kiszolgálás” vasárnap az üzletekben, sok az elégedetlen vásárló. Szerinte jobb időbeosztással vonzóbbá lehet tenni ezeket a munkahelyeket. A “konszenzusra” pedig Bubenkó Csaba szerint azért nyílik lehetőség, mert a munkavállalói oldal egysége megteremthető ebben az ügyben, de mint fogalmazott a munkaadók szervezetei “sem ágálnak”, és nyilván a gazdasági érdekeiknek megfelelően járnak el. Azt, hogy a szabályozás csak a 400 métert meghaladó üzletekre vonatkozzon-e, szerinte még lehet megegyezés tárgya (azaz változhat).

Illeszkedik Karácsony programjához

Bubenkó Csaba azt mondta, azért is fordulnak Karácsony Gergelyhez, mert a főpolgármester komoly politikai tényező és lesz majd egy fővárosi érdekegyeztető tanács is. A szakszervezet szerint ez az ügy illeszkedne Karácsony programjához, amely a közszféra cégeinél megtiltaná a dolgozók túlóráztatással történő kizsigerelését.

A változtatások jövőre lépnének életbe - erősítette meg a szakszervezeti vezető a Startban.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!