Több mint száz embert rúg ki a BKV jövő év elején. A csoportos létszámleépítés ellen a szakszervezetektől vár érveket Bolla Tibor vezérigazgató – írja a Népszabadság.

Újabb csoportos létszámleépítésre készül jövő év elején a BKV. Legkorábban a jövő év elején összesen 111 dolgozójától válik meg a cég. Az elbocsátások négy üzemigazgatóságot érintenek, de a többség  - 97 ember - a karbantartók közül kerül ki. Bolla Tibor a szakszervezetek, az üzemi tanács és a munkaadói oldal képviselőiből álló állandó bizottság mai ülésén jelentette be a fentieket.

A cégvezető az elmúlt évek jelentős buszkiszervezésével, illetve teljesítménycsökkenésével magyarázta a tervezett lépést. S egyúttal emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a létszámcsökkentést az idei üzleti terv is tartalmazza.

Bolla Tibor az ülésen azt is elmondta, hogy a csoportos létszámleépítésről szóló hivatalos bejelentést jövő hét elején teszi meg. Hétfőig azonban lehetőséget ad a szakszervezeteknek, hogy nyomós érvekkel meghassák őt, bár erre kevés esélyt lát, mivel a létszámcsökkentés már régóta elvárás a tulajdonos főváros részéről.

A csoportos létszámleépítés bejelentése után egyébként kötelező 15 napos kényszeralkudozás  kezdődik az üzemi tanáccsal. Néhány évvel ezelőtt annyit sikerült elérni, hogy a nagycsaládosokat, a régóta a cégnél dolgozókat, illetve azokat, akiknek a párja munkanélküli, ne küldjék el. Akkor azt is sikerült betetetni a felmondásokba, hogy az esetleges új munkásfelvételnél értesítsék az elküldött kollégákat. Ez bölcs dolognak bizonyult, mivel fél év múlva súlyos karbantartóhiány támadt és számos régi munkatársat visszavettek.

Hasonlóra számít most is Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, aki szerint hiába csökken most a teljesítmény, ha a 3-as metró pótlásakor a jelenlegi triplájára lesz szükség. Különösen érthetetlen a döntés annak fényében, hogy most vesz 185 buszt a BKV, azokat ki fogja karbantartani? Télen ráadásul hatványozottan több a javítani való, a karbantartói munka. Nemes nem igazán érti, hogy miért az érdekvédelmi szervezeteknek kell érveket felsorakoztatni arra, hogy szükség van a karbantartókra.Különösen felháborítónak tartja, hogy erre mindösszesen 24 órát kaptak a cégvezetéstől. 

A szakszervezeti vezető kegyetlen karácsonyi gesztusnak tartja a bejelentést. 

A harminc napos felmondási idő miatt legfeljebb jövő évtől kerülhetnek utcára a BKV dolgozók.  

Forrás: Népszabadság