A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) birtokába került egy munkaanyag, amelyben a kata szigorítására vonatkozó tervek szerepelnek.

Eszerint a munkaviszonnyá való átminősítés hét feltételéből a jelenlegi 2 helyett 4 feltételt kellene teljesíteni, valamint például megszigorítanák azt is, hogy milyen összegű és milyen cégeknek kiadott számlák mellett lehetne választani ezt a kedvezményes adózási módot.

 A kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) drágítását - közölte a fentiekkel kapcsolatban Pénzügyminisztérium csütörtökön. A közlemény szerint az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok hívták fel a kormány figyelmét a katát érintő visszaélésekre, ezért a tisztességes vállalkozók védelme érdekében

az adóhivatal fokozottabb ellenőrzésbe kezd.

A Pénzügyminisztérium a közleményben felidézte, a kormány azért vezette be az alacsony adójú kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013-ban, hogy a kisebb vállalkozásokat segítse.

Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. Ez hátrányt okoz a munkavállalóknak, ugyanis kisebb ellátásra szereznek jogosultságot, míg az őket illegálisan katásként alkalmazó nagyvállalat torzítja a piaci versenyt, és sérti a tisztességes szereplők érdekeit is - írja a szaktárca.

A kata jelenleg Magyarország legnépszerűbb és legkedvezőbb adófajtája, amelynek előnyeit a kormány a jövőben is meg kívánja védeni - hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium.

Forrás: Infostart

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ