A digitalizáció a magyar könyvelői piac nagy részét érzékenyen fogja érinteni, de a komplex megoldásokat nyújtó vállalkozásoknak nincs mitől tartaniuk. Lovász Györgyöt, a magyar tulajdonú ICT Európa Holding könyvelő és adótanácsadó tulajdonos-vezérigazgatóját kérdezte a Világgazdaság.

A könyvelői szakma a mezőny elején szerepel azon a listán, amelyet megtizedelhet a mesterséges intelligencia elterjedése.

Hamarosan tényleg robotok könyvelnek?

Ettől egyelőre nem tartok, a mi szakmánkban a legnagyobb hibaforrás inkább az, hogy nem egységes az a dokumentáció, amelyet mindkét fél néz. Ebben benne van az, hogy az ügyfél mit küld nekünk, milyen bankszámlakivonatot kapunk a pénzintézettől, hogyan végezzük el a könyvelést, vagyis az adatok összefésülését, majd milyen adatok mennek be az adóhivatalhoz. Ez a rendszer tele van hibalehetőséggel. Elég, ha az ügyfél nem küld el egy számlát, szállítólevelet vagy éppen szerződést, vagy a bank később, esetleg más formában jelenít meg egy tranzakciót. Ezért fontos a digitalizáció, hogy minden szükséges információ elektronikusan és azonnal rendelkezésre álljon. Az elmúlt években rengeteget változott a helyzet, az ügyfelek is igyekeznek a céges dokumentációt teljes egészében elektronikus útra terelni. Ráadásul ma már rengeteg dokumentumkezelő program érhető el.

Tény, hogy a mesterséges intelligencia kiválthat néhány egyszerű munkafolyamatot, de a könyvelés és az adótanácsadás annyira összetett, hogy a kollégákat nem helyettesíthetik robotok.

De még az egyszerűbb munkafolyamatok esetében is a szabályok egységesítésére van szükség ahhoz, hogy automatizálni lehessen a munkát. Ma Magyarországon nincsen egységes számlaforma, nincs szabályozva, hogy a vevő vagy éppen az eladó adatai a számla bal, esetleg jobb felső sarkába kerüljenek. Enélkül aligha végezhet hatékony munkát egy robot.

 

Ezek szerint a technikai fejlődés csak az egyszerűbb munkafolyamatokat válthatja ki?

Azt látom, hogy az alacsony hozzáadott értékű szolgáltatásokat válthatja ki. A könyvelés első pár lépése – például a dokumentumok iktatása – automatizálható. Már most is használunk olyan programokat, amelyek a bankszámlatörténet tranzakcióit hasonlítják össze a cég által leadott számlákkal. Ebben az esetben azonban az adatok bevitele még manuálisan történik. Attól a pillanattól, amikortól már csak digitális formában állítják ki a számlákat, a banki és az ügyféloldali dokumentumok összefésülése automatikusan megy majd végbe.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!