Fegyelmi eljárást kezdeményeztek a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája ellen, amiért az Európai Bírósághoz fordult – értesült a hvg.hu.

A Fővárosi Törvényszék elnöke szerint Vasvári Csaba a nem releváns kérdései feltételével megsértette a bírói hivatás tekintélyét. Varga Judit igazságügyi miniszer viszont már barátkozik az OBT-vel.

 Látszólag új idők járnak már a bíróságokon azóta, hogy igencsak rapid eljárással alkotmánybíróvá buktatták Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőjét. Személyesen jelent meg ugyanis Varga Judit igazságügyi miniszter a Handó által szabotált, illegitimnek kikiáltott Országos Bírói Tanács (OBT) mai ülésén. „Bemutatkozott, és az együttműködés fontosságáról, valamint általánosságában a jövőbeni terveiről beszélt, nyoma sem volt semmiféle feszültségnek, neheztelésnek – mondta a hvg.hu-nak Vadász Viktor az OBT szóvivője. Hozzátéve, Varga jelenlétével is egyértelművé tette, hogy az Igazságügyi Minisztérium továbbra is legitim testületnek tekinti az OBT-t.

Handó Tünde "szelleme" azonban még a Markó utca környékén van – bírósági forrásaink legalábbis ennek tudják be azt az ugyancsak mai hírt, miszerint

fegyelmi eljárást kezdeményezett a PKKB egyik bírája, az OBT egyik tagja ellen a Fővárosi Törvényszék Handó által megbízott elnöke, Tatár Kis Péter. Az ok: Vasvári Csaba több olyan kérdést is intézett az Európai Unió Bíróságához, amelyekről utóbb a Kúria kimondta, hogy nem relevánsak és törvénysértők.

A hvg.hu úgy tudja, Tatár arra hivatkozik, hogy Vasvári az alapügy kimenetelést nem érintő kérdéseket tett fel a luxemburgi székhelyű testületnek. Az előzetes döntéshozatali kérelméről pedig azt hiheti az olvasó, hogy az eljáró bíró nem érzi magát függetlennek, miközben nem tett elfogultsági nyilatkozatot. Vagyis eszerint megkérdőjelezhető komolyságúak és hiteleségűek Vasvári kérdései, amelyeket a bírói függetlenséggel kapcsolatosan tett. Ezzel pedig Vasvári megsértette a bírói hivatás tekintélyét – legalábbis a Fővárosi Törvényszék megbízott elnöke szerint.

Vasvári egy török származású svéd férfi ellen, lőszerrel visszaélés miatt indult büntetőügyében született végzés szerint többek között azt kérdezte az EU Bíróságtól, hogy:

  • A terhelt anyanyelv-használati joga a magyarországi eljárásban az uniós jognak megfelelően biztosított-e, ha Magyarországon nem áll rendelkezésre megfelelően képzett tolmács, vagy egyáltalán nincs ilyen.
  • Összeegyeztethető-e az Európai Unió alapszerződéseiben rögzített jogállamisággal és a bírói függetlenség elvével, hogy a magyar bírósági igazgatási vezető, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a pályázati eljárás kikerülésével tölti be a vezető bírói álláshelyeket, méghozzá ideiglenes, nem pedig határozott idejű megbízásokkal, amelyeket a bírói önigazgatás nem ellenőriz, hagy jóvá. Így egyetlen magyar vagy külföldi állampolgár sem lehet biztos abban, hogy pere befolyásmentesen kerül egy adott bíróhoz, amivel sérülhet a tisztességes eljáráshoz való, szintén uniós és európai szinten védett, joga is.

Ezekről a kérdésekről Polt Péter legfőbb ügyész indítványa nyomán mondta ki a Kúria, hogy törvénysértők. Az erről szóló végzésnek jogi következménye nincs, a PKKB bírájának kérdései már az EU bíróságán vannak, a luxemburgi testület dönt majd arról, hogy befogadja-e azokat.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!