A közszférában 1,25-4 százalékos béremelés lesz jövőre Szerbiában, mivel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csak mérsékelt emelést engedélyezett a belgrádi kormánynak.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök ezt a mértéket is sikernek nevezte a szerbiai közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint. Mint mondta, a tavalyi pusztító árvizek következtében a csőd szélére került az ország, ám a megszorító intézkedéseknek köszönhetően az idei esztendő végére kilábalt a válságból.

A szerb kormány tavaly novemberben csökkentette jelentősen a béreket és a nyugdíjakat, valamint megszüntette a veszteséges állami vállalatok támogatását. Az intézkedéstől a költségvetési hiány és az államadósság csökkenését várták.

A szerb kormányfő szerdán bejelentette: a tanárok fizetése négy, az egészségügyben dolgozóké három, a katonák és a rendőrök bére pedig két százalékkal emelkedik, a nyugdíjakat pedig 1,25 százalékkal növelik meg. Hozzátette, hogy azoknak a közszférában dolgozóknak a fizetése is magasabb lesz, akik eddig 25 ezer dinárnál (65 ezer forint) kevesebbet kerestek. Emellett a tanügyi dolgozók egyszeri pénzügyi támogatást is kapnak, ami 7 ezer dinárt (18 ezer forint) tesz ki.

Az IMF kedden fejezte be a korábban Szerbia számára jóváhagyott mintegy 1,2 milliárd eurós készenléti hitel harmadik felülvizsgálatát, és módosította a nyugat-balkáni országra vonatkozó gazdasági előrejelzését. Eszerint a szerb gazdaság az idén várhatóan 0,75 százalékkal, jövőre pedig 1,75 százalékkal bővül.