Hét éve nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig minden eddigi rekordot megdöntött.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a szeptemberrel zárult negyedévben átlagosan 5,3 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya, ez 2008 második negyedéve óta a legalacsonyabb szint.

A tavalyi harmadik negyedévben még 6,0 százalék volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.
    Az ONS adatai szerint a rendszeres fizetett munkát végzők száma 31,21 millió, ez a 16 és 64 év közötti lakosságon belül 73,7 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg.

Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni a mutatót.

Londoni pénzügyi elemzők hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a számok mögé tekintve már nem ennyire robusztus az összkép.

Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a friss munkanélküliségi adatok szerdai ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte, hogy a foglalkoztatottság növekedésének fő tényezője a részmunkaidőben dolgozó alkalmazottak számának emelkedése volt, és ismét nőtt az egyszemélyes kisvállalkozások száma is.

Emellett az átlagbér-növekedés éves összevetésű üteme is lassult, szeptemberben 2,2 százalék volt az egy évvel korábban mért 3,2 százalék helyett.

A Capital Economics vezető közgazdásza szerint mindez arra enged következtetni, hogy a Bank of England - a brit jegybank - első kamatemelése „még odébb van".

A Bank of England 2009 márciusa óta 0,50 százalékon tartja alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A belátható időn belüli kamatemelés ellen szól a mínuszban járó infláció is.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint a fogyasztói árindex szeptemberben 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly szeptemberinél, elsősorban az üzemanyagok árcsökkenése miatt.
    Nagy-Britanniában az idén már másodszor süllyedt a negatív tartományba az infláció: áprilisban szintén 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak tizenkét havi összevetésben.

Az áprilisi adat előtt soha nem mértek negatív éves inflációt Nagy-Britanniában azóta, hogy az ONS a fogyasztói árindexek havi közlését a jelenlegi módszertan alapján 1996-ban elkezdte.