Évről évre nő a hazánkban dolgozó vendégmunkások száma, akik legnagyobb arányban Ukrajnából érkeznek hozzánk. A növekvő tendenciát mutatja, hogy a vendégmunkásoknak tavaly rekord mennyiségű munkajövedelme volt. A Hetek cikke.

A KSH adatai szerint 2018-ban 278 milliárd forint volt az egy évnél rövidebb ideje hazánkban dolgozó külföldiek munkajövedelme, ami 30 százalékos emelkedést jelent 2017-hez képest.

A gazdasági elemző portálok szerint ennek fő oka a hazai bérnövekedés mellett a hazánkban dolgozó külföldiek létszámának növekedése. A magyarországi bérszínvonal emelkedése, ami régiós viszonylatban még mindig alacsonynak számít, az elmúlt években a keletről, illetve harmadik országból érkező munkavállalók növekvő beáramlását idézte elő. Az ukrán minimálbér a magyar 40 százaléka, érthető tehát, hogy legnagyobb arányban ukrán munkavállalók jönnek Magyarországra – mondta lapunknak Dávid Ferenc közgazdász, a Vállakozók Országos Szövetségének korábbi főtitkára.

Arról teljesen eltérő adatok keringenek, hogy hány vendégmunkás dolgozik ma Magyarországon – a kormány ellenzéki képviselők többszöri kérdésére sem adott ki pontos adatot. Dávid szerint ez annyiból sem meglepő, hogy a magyar munkaügyi statisztikák eléggé megbízhatatlanok. Mindenesetre a nemzetközi és hazai adatok az utóbbi években dinamikus növekedést mutatnak.

Bár legnagyobb arányban, felerészt ukrán állampolgárok jönnek, jelentősen nőtt a Törökországból és a Távol-Keletről – Mongóliából, Vietnámból, Pakisztánból – érkező szakképzetlen munkavállalók száma is, akik elsősorban az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgoznak

– erősítette meg a Hetek kérdésére Dávid Ferenc. Hozzátette: azt, hogy mennyire szükségünk lett a vendégmunkásokra, jól mutatja, hogy a kormány megkönnyítette a hiányszakmákban a munkavállalási engedélyek kiadását, és különböző módon ösztönzi a távol-keletieket arra, hogy hozzánk jöjjenek tanulni, dolgozni. Ebben sajnos közrejátszik az is, hogy a bérverseny következtében a régiónkon belüli vonzerőnk egyre csökken, ugyanakkor az ipari körzeteinkben kialakuló vendégmunkás-kolóniák jelentős társadalmi feszültségeket generálhatnak – figyelmeztet a szakember.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közlése szerint hazánkban ma mintegy 250 ezres munkaerőhiány van.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!