Az egyetemi tanárok és a kutatók mellett az oktatást segítő dolgozók bére is emelkedik jövőre. Januártól 150 ezer forintnál kevesebbet ők sem kereshetnek, de a fizetésük megemeléséhez pénzt már nem ad a kormány, ennek fedezetét az egyetemeknek maguknak kell kigazdálkodniuk. A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint van pénze az egyetemeknek, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint pedig mindez elbocsátásokkal is járhat – olvasható a Hír TV oldalán.

Bérminimumot ír elő a kormány az egyetemeknek – közölte múlt héten a felsőoktatási államtitkár. Bruttó 150 ezer forintnál kevesebbet nem kereshetnek az adminisztrátorok, karbantartók, takarítók, ha az egyetem saját alkalmazottai. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete megszorításoktól, munkahelyek megszűnésétől, kiszervezésektől tart.

  „Ilyenkor mindig felmerül az aggály, hogy nehogy esetleg elbocsátásokból vagy pedig egyéb források megvonásából biztosítsák a béremelés fedezetét. Ugyanakkor azt sem tartjuk szerencsésnek, és főleg nem ösztönzőnek, hogy a végzettségtől függetlenül, gyakorlatilag a munka felelősségteljes voltától függetlenül attól, hogy hány éve vannak a dolgozók az adott egyetemen, egységesen 150 ezer forintos bérminimumot adnának" – mondta Tőrös Szilárd, a szervezet elnöke.

   Egyetemi, főiskolai tanárokat, illetve rektorokat nevezett ki az emberi erőforrások minisztere a felsőoktatási államtitkárral közösen. Az egyetemi vezetőknek nem okozhat fejtörést a béremelés – mondta Palkovics László, a kancellároknak köszönhetően az intézmények ma már fegyelmezetten gazdálkodnak. „Nem kívánunk sehonnan elvonni pénzeket, sőt, azok a források, amik az intézmények felelősebb gazdálkodásai miatt felszabadultak, az intézményeknél maradnak, és minőségi fejlesztésre fogják fordítani, például a béremelésre" – szögezte le Palkovics László.

   A Táncművészeti Főiskola rektora kíváncsian várja a bérminimum pénzügyi mérlegét. „Az majd a jövő zenéje lesz, hogy hogyan teremtjük elő, milyen segítséggel, vagy milyen saját forrást kell igénybe vennünk ezeknek a dolgoknak az elrendezésére" – mondta Szakály György.

A Testnevelési Egyetemen 150 dolgozó fizetése emelkedhet. „Gyakorlatilag egy néhány tízmillió forintról van szó – nem akarok pontatlan számokat mondani –, komoly gazdálkodással, bevételeink növelésével és a meglévő kereteinkből mi ezt ki tudjuk gazdálkodni" – mondta Mocsai Lajos, az egyetem rektora.

   A Magyar Rektori Konferencia elnöke nem aggódik. „Összességében a hallgatói létszám csökken a felsőoktatásban, a magyar hallgatók, az államilag finanszírozott hallgatók létszáma. Ezt a forrásmennyiséget, ezt a költségvetési ráfordítást nem veszik el az intézményektől. Lépések történtek abba az irányban, hogy az egyes intézmények minél több külföldi hallgatót tudjanak felvenni és képezni, amely pluszbevételt tud jelenteni" – mondta Bódis József.

   A 150 ezer forintos bérminimum 20 ezer egyetemi alkalmazottat érint.

Forrás: Hír TV