Csökkenni kezdett a harmadik negyedévben bizonyos ágazatokban a munkaerőhiány. Ezzel szemben a magas hozzáadott értékű szektorokban, valamint a turizmus és vendéglátás területein is megnőtt a kereslet. Utóbbi területeken a szezonmunkákat akár 30 százalékkal magasabb bérezéssel hirdették, mint egy évvel korábban – írja a Magyar Nemzet.

A munkaerőpiacon megjelent új hirdetések és az állásra jelentkezések számai arra utalnak, hogy egyes szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány csökkenni kezdett

– derül ki a Profession.hu harmadik negyedévre vonatkozó felméréséből. Ezzel az ­online állásportál piaci információi alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal által is jelzett tendenciát: a második negyedévben már érdemben mérséklődött a betöltetlen álláshelyek száma a versenyszféra munkaerőhiányos területein.

Az álláshirdetések között ugyanakkor megugrott a nyári szezonmunkák száma, elsősorban a turizmus és a vendéglátás területein idén is hatalmas volt az igény.

Ez utóbbi területeken a munkaadók, szintén idényjelleggel, tetemes bérnöveléssel próbálták kezelni a helyzetet. Elsősorban a pultosok, pincérek, valamint az ágazat egyéb szellemi és fizikai foglalkozású területein betöltetlen munkaköröknél jelent meg a legtöbb olyan hirdetés, ahol a bérezést már feltüntették. A Profession.hu elemzésében kiemelte: ezeknél az állásoknál ugyanis 2018 harmadik negyedévéhez képest idén körülbelül 30 százalékkal magasabb jövedelmeket hirdettek, átlagosan nettó 291,5 ezer forintot ígértek. Ez hatékony lépésnek bizonyult, mivel a jelentkezések száma éves összehasonlításban 18 százalékkal gyarapodott a harmadik negyedévben.

Szintén komoly élénkülést hozott a július és augusztus közötti időszak az építőiparban, ahol 23 százalékos fejlődést tapasztaltak.

A mérnöki állásoknál is tetemes az előrelépés, hiszen az elmúlt év azonos időszakához képest idén 17 százalékkal többen jelentkeztek. Telítődés tapasztalható ugyanakkor a gyártás területein, illetve az IT-szektorban – számolt be a ­Profession.hu. A hirdetésszámok ugyanis csökkentek, míg a hirdetésekre beadott jelentkezések száma növekedett. Mindez azt jelzi, hogy ezekben a szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány mérséklődni kezdett.

A közlemény kitért Magyarország egyik legnagyobb beruházása, a debreceni BMW-gyár várható munkaerő­piaci hatásaira is. A beruházás jelei már láthatók, mivel Hajdú-Bihar megyében az elmúlt negyedévben – a 2018. évi hasonló adatokhoz képest – szakmunkás munkakörre 24 százalékkal, gyártási feladatokra 48 százalékkal, míg mérnöki területekre kimagasló, 65 százalékkal nőtt a hirdetésszám.

Forrás: Magyar Nemzet

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ