A magyar fiatal vállalkozói réteg nagyon aktív, és az átlagnál optimistább is a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) szerint.

A szövetség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az Opten céginformációs szolgáltató adatait idézve rámutat, hogy a fiatal magyar vállalkozók az utóbbi 12 hónapban csaknem 14,5 ezer vállalkozást alapítottak, és 9813 céget szüntettek meg. Eközben az összes magyar céget tekintve Magyarországon összesen 27 358 új vállalkozás alakult, és 52 231 társaság szűnt meg.

A tájékoztatás szerint Magyarországon mintegy 800 ezer vállalkozó magánszemély van bejegyezve, akiknek az ismert adatok alapján mintegy 30 százaléka, 228 ezer 18 és 40 év közötti életkorú.

A fiatal vállalkozók körében a legnépszerűbb terület az üzletviteli és az egyéb vezetési tanácsadás, második helyen van a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenység, ezt követi az éttermi és mozgó vendéglátás, illetve a mérnöki tevékenység és a műszaki tanácsadás - olvasható a közleményben.

Az adatok szerint a fiatal - 18 és 40 év közötti - vállalkozóknak 57,43 százaléka férfi, és 42,57 százaléka nő.

A FIVOSZ az idén november 16. és 22. között Budapesten és az ország több nagyvárosában megrendezi a Fiatal Vállalkozók Hetét. A programsorozat keretében az ország sikeresebb vállalkozói, cégvezetők és tulajdonosok tartanak előadásokat a fiatalok számára, akik a közeljövőben indítanák be vállalkozásukat, vagy már meglévő cégükkel szeretnének terjeszkedni.